Zeven kisten met stoffelijke resten MH17-slachtoffers zaterdag naar Vliegbasis Eindhoven

30 april 2015 om 09:04 • Aangepast 21 november 2020 om 18:41
nl
Zeven kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 komen zaterdagmiddag aan op Vliegbasis Eindhoven. Het gaat voorlopig om de laatste kisten. De bergingsmissie in Oost-Oekraïne is donderdag afgerond. Omroep Brabant zendt de plechtigheid live uit op internet.
Profielfoto van
Geschreven door

Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een 'finale laatste slag' gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond. "Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was", zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag.
Burned sitesEr is vooral gezocht in de noordelijke gebieden van Oost-Oekraïne. Daar kon eerder niet naar stoffelijke resten worden gezocht vanwege de veiligheid. Ook is er gezocht op twee zogenoemde burned sites, dat zijn plekken waar brandende brokstukken naar beneden zijn gevallen. Op die plekken is tot zestig centimeter diep in de grond gezocht naar resten.
Dat heeft volgens Aalbersberg te maken met de snelheid waarmee delen van het vliegtuig er zijn terechtgekomen. De persoonlijke spullen die in de grond zijn gevonden, zoals horloges, trouwringen, sieraden, rijbewijzen en paspoorten, worden samen met de resterende wrakstukken later teruggebracht naar Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

Misschien later nog restenIn de afgelopen tijd zijn 'veel' stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden.
Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders en vijftig Brabanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Twee van de 298 slachtoffers zijn nog altijd niet geïdentificeerd.
Overzicht kisten die naar Eindhoven zijn gebrachtEen overzicht van de data dat er kisten naar Nederland werden gebracht en met groot ceremonieel werden ontvangen op de vliegbasis Eindhoven:
- 28 maart, drie kisten- 7 februari, een kist- 28 november, zes kisten- 8 november, vijf kisten- 4 augustus, een kist- 26 juli, 38 kisten- 25 juli, 75 kisten- 24 juli, 74 kisten- 23 juli, 40 kisten (eerste transport)
Alle nieuws over de ramp met vlucht MH17 vind je op onze themasite: omroepbrabant.nl/mh17.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.