Zwerfkatten mogen nog steeds afgeschoten worden, Dierenbescherming moppert op Brabant

30 april 2015 om 15:39
nl
De provincie Brabant blijft volgens de Dierenbescherming achter in het verbieden van het afschieten van zwerfkatten. De Partij voor de Dieren diende eind 2013 een motie in bij de Tweede Kamer voor het verbod waarna deze werd aangenomen. Sindsdien is het in steeds meer provincies verboden om zwerfkatten af te schieten. In Brabant is dit dus niet het geval en dat is een slechte zaak volgens Gonnie van Wouden van Stichting Kittenopvang Miauw uit Deurne. "Afschieten is dweilen met de kraan open, het helpt niets."
Geschreven door

Door het afschieten van zwerfkatten stabiliseer je de populatie niet, volgens Van Wouden. Volgens haar is het beter om de katten te steriliseren zodat ze geen kittens meer kunnen krijgen. "Katten krijgen twee tot drie nestjes per jaar dus het schiet niet op als je ze niet neutraliseert."
Toch ziet de provincie de urgentie niet om hun beleid om te gooien en een verbod in te stellen. Het aannemen van de motie heeft toentertijd niet tot een wetswijziging geleid en daardoor ligt de beslissing nog steeds bij de provincie. De katten worden nu afgeschoten door jagers als zij daar opdracht voor hebben gekregen van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of de provincie.
Vangen en terugplaatsenVan Wouden zet zich met haar stichting in voor de zwerfkatten. Ze vangt ze, steriliseert ze en plaatst ze vervolgens weer terug. "Verwilderde katten kun je niet in huis houden, die breken het huis af", zegt ze. De verzwakte katten die ze vangt, verzorgt ze in haar eigen huiskamer en daar zoekt ze dan een nieuw huisje voor. Hetzelfde doet ze met de gevonden kittens.
Jagers snappen de ophef rondom het afschieten van katten niet. Volgens hen is het nodig om beschermde diersoorten te beschermen. Onzin, volgens Van Wouden. "Als je de populatie zwerfkatten stabiel houdt, is er gewoon genoeg voedsel en hoeven ze niet te jagen op de bedreigde dieren."
Verplicht neutraliseren en chippenHet grote aantal zwerfkatten ontstaat volgens haar doordat veel mensen hun kat achterlaten of omdat deze ontsnapt. Vervolgens krijgen ze jongen, die worden wild en zo wordt de populatie zwerfkatten steeds groter.
Volgens Van Wouden zou de beste oplossing dan ook zijn dat mensen verplicht hun kat moeten laten steriliseren en chippen via de dierenarts. "De mensen het niet zelf laten doen. Ik ken namelijk ook mensen die hun kat opgeven als dood en hem vervolgens achterlaten in de natuur", aldus Van Wouden.
Volgens de Dierenbescherming worden er landelijk per jaar tussen de acht- en dertienduizend katten afgeschoten door jagers. Het gaat daarbij, volgens hen, niet alleen om zwerfkatten maar ook om huiskatten. In Brabant werden er tussen 1 april 2013 en 31 maart 2014 zo'n 716 verwilderde katten afgeschoten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.