Rekeningen blijven langst liggen bij gemeenten Eindhoven en Den Bosch

30 april 2015 om 15:48
nl
De helft van alle gemeenten voldoet niet aan de norm om negentig procent van hun rekeningen binnen dertig dagen af te handelen. In Eindhoven en Den Bosch gaan ambtenaren pas na meer dan 45 dagen na de factuurdatum tot betaling over. Dat laat MKB-Nederland donderdag weten.
Geschreven door

Uit de lijst blijkt dat de gemeenten Eindhoven en Den Bosch het langst wachten van alle Brabantse gemeenten. In Asten en Sint-Michielsgestel gaan ambtenaren het snelst tot betaling over, respectievelijk na 21 en 26 dagen.
'Dit moet absoluut beter'De ondernemersorganisatie zegt teleurgesteld te zijn dat gemeenten bedrijven nog steeds te laat uitbetalen. Het aandeel nota's dat wel op tijd wordt afgerekend, steeg vorig jaar wel: van 77,5 naar 84 procent.
In sommige plaatsen gaan ambtenaren pas na meer dan vijftig dagen na de factuurdatum tot betaling over. “Dat kan en moet absoluut beter'', vindt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland. Hij reageert daarmee op een inventarisatie in gezamenlijke opdracht van zijn eigen organisatie, VNO-NCW en het ministerie van Economische Zaken.
Liquiditeit en cash-flowVoorzitter Van Straalen blijft echter kritisch. ”Ja, de economie trekt aan, maar liquiditeit en cash-flow zijn voor veel MKB-bedrijven nog altijd een probleem. Daarbij mag je juist van overheden natuurlijk verwachten dat zij zich aan de wet houden. En die schrijft betalen binnen dertig dagen voor'', aldus de ondernemersvoorman.
Het CDA in de gemeenteraad van Eindhoven reageert geschrokken op de uitkomsten van het onderzoek. De christen-democraten hebben Burgemeester en Wethouders om opheldering gevraagd. Ook de D66-fractie in Den Bosch is in de pen geklommen. Volgens de partij is de gemeente hardleers en dat terwijl ze maatregelen had aangekondigd om sneller te gaan betalen. D66 wil van het Bossche college weten wat hiervan terecht is gekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.