Rode cijfers voor Eindhovense chipfabrikant NXP, mede door dure dollar

30 april 2015 om 16:16
nl
Chipfabrikant NXP is in het eerste kwartaal van dit jaar in de rode cijfers gedoken. Dat komt door afschrijvingen en het nadelige effect van de sterke dollar.
Geschreven door

Het Eindhovense bedrijf, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, leed een verlies van 107 miljoen dollar (95,6 miljoen euro). Een jaar eerder boekte het nog een nettowinst van 110 miljoen dollar.
AutomobielindustrieOndanks de dure dollar zag NXP de omzet stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014: van 1,25 miljard naar 1,47 miljard dollar. Daarbij werd het bedrijf met name geholpen door een sterk groeiende vraag naar chips voor contactloos betalen met de smartphone. Gecorrigeerd voor eenmalige posten werd ook meer winst geboekt: 328 miljoen dollar tegen 249 miljoen dollar een jaar eerder.
Het is een publiek geheim dat NXP technologie levert die het mogelijk maakt te betalen met de nieuwste generatie iPhones van Apple. Dat leverde ook in het laatste kwartaal van vorig jaar al een een fikse omzetgroei op. Daarnaast maakt het bedrijf chips voor bijvoorbeeld identiteitsbewijzen en voor de automobielindustrie.
MiljardenaankoopDe voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, zelfstandig sinds 2006, kondigde onlangs de overname aan van branchegenoot Freescale. Door die miljardenaankoop, die naar verwachting in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond, ontstaat de op zeven na grootste chipproducent ter wereld. De geschatte jaaromzet is zo'n 10 miljard dollar. Ook lijft NXP voor een niet nader genoemd bedrag de veel kleinere Britse branchegenoot Athena SCS in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.