Celstraffen van 11 tot 14 jaar voor verdachten van overval op juwelier Shivani op Haagdijk in Breda

1 mei 2015 om 15:07 • Aangepast 25 april 2020 om 02:59
nl
Vier Amsterdammers die in mei vorig jaar juwelier Shivani op de Haagdijk in Breda overvielen, hebben vrijdag celstraffen gekregen van elf tot veertien jaar. De rechtbank in Breda veroordeelde de verdachten (19, 21, 22 en 25) ook voor poging tot doodslag op drie politieagenten en het carjacken van een auto.
Geschreven door

Drie gewapende mannen drongen op 30 mei de juwelierszaak binnen. Ze trapten een deur in en sloegen de vitrines met daarin sieraden kapot. De eigenaar kreeg in aanwezigheid van zijn vrouw en dochters een vuurwapen op zijn hoofd gericht. Daarna gingen ze er met een deel van de sieraden vandoor op één scooter.
VluchtautoZe stapten vervolgens in bij de vierde verdachte die met een vluchtauto klaarstond. Daarmee scheurden ze via de A16, de A58 en de A27 naar Zuid-Holland. In Meerkerk kaapten ze de andere auto. De 70-jarige automobilist raakte daarbij zwaargewond in zijn gezicht.
De politie sloot de A27 af en in Nieuwland stuitten de overvallers op de politie en begonnen op meerdere agenten te schieten. Een motoragent moest de kogels ontwijken toen hij met tweehonderd kilometer per uur op een afstand van zo'n dertig meter van de vluchtauto af reed. In Nieuwland reden agenten de vluchtauto dan toch klem. De politie schoot toen op de vluchters, één van hen werd in zijn been geraakt.
'Op verschillende momenten geschoten'Volgens de rechtbank hebben zowel de bestuurder als één bijrijder van de vluchtauto op verschillende momenten op de politie geschoten. Dat blijkt uit getuigenverklaringen en schotresten die zijn gevonden. De twee andere verdachten wisten dat het vuurwapen er was en zijn dan ook medeplichtig.
De juwelier en zijn gezin leven sinds de overval in angst. Ook de eigenaar van de auto heeft nog veel last van de overval.De overvallers moeten van de rechter aan verschillende slachtoffers in totaal ruim 11.000 euro schadevergoeding betalen.
Overval gefilmdOok filmopnames van omstanders werden vertoond. De bovenbuurman van de juwelier zag de overval gebeuren en hij filmde die met zijn telefoon. Op de beelden is te zien hoe iemand met een pistool zwaait en hoe de drie mannen er samen op één scooter vandoor gingen.[YouTube:body:https://youtu.be/AkH0_DHZAvI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.