'Don Quichot' verliest zaak over bouw puthuis op Markt in Den Bosch: geen belanghebbende

30 april 2015 om 19:42
nl
De bouw van het veelbesproken puthuis op de Markt in Den Bosch kan doorgaan. De Raad van State heeft een bezwaarschrift tegen de bouw afgewezen. Dat bezwaar was ingediend door de 89-jarige Peter Mes.
Geschreven door

Mes vecht als een Don Quichot tegen de herbouw van het Bossche puthuis. De bezwaren van de oud-illustrator, reportagetekenaar en directeur van het Kunstcentrum Brabant, werden door de Bossche politiek vorig jaar minzaam aan de kant geschoven.
Mes vindt het huidige ontwerp van de stadsput 'ridicuul' en meer een bouwsel dat thuishoort in de Efteling. De rechter bepaalde donderdag dat Mes geen belanghebbende is in deze zaak.
ReplicaDe gemeente Den Bosch betaalde deze maand nog een ton extra om het puthuis op de Markt in Den Bosch te laten bouwen. Het gebouwtje is een replica van het puthuis dat er tot 1522 stond en kost 400.000 euro. Aanvankelijk zou de gemeente de helft betalen. Stichting 1522 moest via sponsoring de andere helft betalen, maar dat is dus niet gelukt. De gemeente vult het gat van een ton.
Het voorstel van het college kwam niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad. Met steun van de Bossche Volkspartij stemde de raad met een meerderheid voor. De discussie in de raadszaal tekent de discussie in de stad, het puthuisje splijt de stad in tweeën.
KitschVoorstanders vinden het goed dat er een stukje verleden wordt herbouwd, tegenstanders vinden het kitsch en pleiten er onder meer voor het geld te gebruiken om bestaande monumenten in stand te houden. Voor- en tegenstanders hebben via social media actiegevoerd voor hun standpunt.
Het college wil dat het puthuis voor 2016 klaar is. Dat is het jaar waarin de stad de 500ste sterfdag van de schilder Jeroen Bosch herdenkt. De gemeenteraad stemde in met het raadsvoorstel om het tekort op te vullen, maar ook met een motie om stichting 1522 aan een inspanningsverplichting te houden om ook na de bouw geld in te zamelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.