Video

'Biesbosch onder Vuur!' Bekijk hier de eerste beelden van de Brabantse oorlogsfilm

30 april 2015 om 20:09
nl
Een Duitse militair die zijn meerdere begroet met een 'Heil Hitler'. Het is een indringend fragment uit de film 'Biesbosch Onder Vuur'. De Brabantse oorlogsfilm die zaterdag in première gaat in het historische Fort Altena is een eerbetoon aan voormalige verzetsstrijders. Oorlogshelden die met hun bootjes het contact onderhielden tussen het bevrijde zuiden en het bezette noorden.
Geschreven door

Tussen het eerste voorzichtige idee om een oorlogsfilm te maken over liniecrossers en de première zaterdag, zit een periode van ruim drie jaar. Jaren die initiatiefnemer Rinus Rasenberg veel energie heeft gekost, maar ook veel energie heeft opgeleverd. "Ja, natuurlijk ben je nerveus voor zo'n première. Jaren heb ik aan de kar getrokken en nu is het zover. Het is bijna niet te geloven."
VerrassingBizar, maar ook grappig is dat Rasenberg nog niets heeft gezien van 'zijn film'. Wel is hij een paar keer gaan kijken bij de montage, maar hoe het eindresultaat eruitziet weet hij (nog) niet. Via de regisseur heeft Omroep Brabant vier fragmenten uit de film gekregen.
Op een laptop in een hoekje van Fort Altena tuurt Rasenberg zenuwachtig naar de filmbeelden op onze laptop. "Wat is dit fantastisch mooi geworden", fluistert hij tegen zichzelf. Na het zien van alle fragmenten is hij zelfs sprakeloos.
Rode loper Wat Rasenberg nog rest zijn de laatste voorbereidingen voor de première. "Hier komt de rode loper en daar hebben we zelfs twee liniecrossers staan die de gasten ontvangen." De film wordt vertoond in één van de bijgebouwen van het 19e-eeuwse fort. "Driehonderd stoelen staan hier", zegt Rasenberg die met enige trots een nu nog lege zaal in kijkt.
De stoel die was gereserveerd voor Koning Willem-Alexander blijft zaterdag leeg. Wel heeft de Koning als eerste in Nederland de film al in huis. Een speciale dvd is tijdens Koningsdag in Dordrecht aan de vorst overhandigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.