Video

Burgerinitiatief laat Brabanders koud, vooral frustratie als het niets oplevert

3 mei 2015 om 16:00
nl
Brabanders mogen meepraten over de lokale politiek, maar doen dit nauwelijks. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. In zestig procent van de Brabantse gemeenten is de afgelopen drie jaar geen enkel burgerinitiatief ingediend. Een burgerinitiatief is het krachtigste wapen dat je als burger hebt om iets op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.
Geschreven door

Hoofdschuddend kijkt Hester Kruizinga naar een rij flinterdunne boompjes op het Binnenhof in Grave. De afgelopen drie jaar is ze aan het procederen geweest om een paar oude eiken in het historische centrum van Grave te behouden. Maar dat is niet gelukt. Kruizinga: "Mij krijg je nooit meer warm voor een burgerinitiatief. Het heeft geen zin."
OmslachtigHet is meteen één van de redenen waarom er in zoveel Brabantse gemeenten niet eens burgerinitiatieven worden ingediend. Hoogleraar Burgerschap en Humanisatie Evelien Tonkens van de Universiteit voor Humanistiek: "Het is voor veel mensen te omslachtig, te moeilijk om een burgerinitiatief in te dienen. En als het dan gelukt is om het in te dienen, dan levert het vaak niets op. Dat vinden mensen frustrerend en dus beginnen ze er vaak niet aan."
Daarnaast weten veel mensen ook helemaal niet dat ze met enkele tientallen handtekeningen iets op de agenda van de gemeenteraad kunnen zetten. Tijdens een rondvraag op de markt in Hilvarenbeek, één van de vele gemeenten waar de afgelopen jaren geen enkel burgerinitiatief werd ingediend, weet bijna niemand precies wat dit inhoudt.
Goed tekenBurgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek ziet hier geen kwaad in. Palmen: "Ik vind dat eerlijk gezegd een goed teken. Want stel je nu voor dat mensen alleen maar initiatief nemen via een papieren burgerinitiatief. De praktijk in Hilvarenbeek is dat mensen vooral buiten initiatieven nemen met elkaar en dat de politiek heel dicht op die mensen zit."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.