Video

Aardbeving in Nepal en hulpgoederenbedrijf WRG draait volle bak: 'We moeten snel kunnen schakelen'

1 mei 2015 om 15:23
nl
Als Peter van de Vorde en zijn dochter Renée een ramp op het televisienieuws zien, weten ze meteen dat ze aan het werk moeten. "We moeten heel snel kunnen schakelen, tussen goederen binnenhalen en goederen leveren", zegt Peter in de loods van zijn bedrijf WRG in Gassel dat hulpgoederen verkoopt.
Geschreven door

Daar is het druk. Vijf grote hospitaaltenten moeten naar Nepal, een verzoek van de hulporganisatie Save the Children. Buiten pakken twee mannen de frames voor de tenten in. En er rijdt net een vrachtwagen weg naar Zoetermeer, volgeladen met hulppakketten.
'Menswaardig'WRG bestaat al ruim dertig jaar en levert vooral aan Artsen zonder Grenzen. Tenten, kleding, noodpakketten en ja, lijkzakken. Duizenden. Ze liggen opgestapeld te wachten op transport naar Nepal.
Dochter Renée probeert haar emotie altijd uit te schakelen bij het inpakken. "Je wilt de mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, nog iets menswaardigs geven. Vaak zie je doden gewikkeld in een kleedje of zelfs vuilniszak op straat liggen. Dat is vreselijk."
Scheerschuim, slippers, tandpastaVoor de overlevenden worden pakketten met hygiënische hulpgoederen ingepakt. Scheerschuim, tandpasta, shampoo, maandverband. Vader en dochter Van de Vorde gaan dan snel inkopen doen. Gewoon bij de winkels en drogisterijen. En het bedrijf werkt al tientallen jaren met vaste toeleveranciers.
Je zou een grote bedrijfshal verwachten, maar de loods in Gassel is niet zo groot. "We proberen zo goedkoop mogelijk te werken, zo min mogelijk kosten en overhead", zegt Peter. Hij verdient er zijn brood mee, maar het is een normale boterham, zegt hij.
Want hij houdt er niet van als er geld aan de strijkstok blijft hangen. En hij maakt zich even kwaad, als hij praat over corrupte functionarissen die een stroom hulpgoederen hinderen of tegenhouden. "Dan word ik even helemaal gek, ja."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.