Leegloop Moerdijk voorkomen dankzij verkoopgarantie: 'Wie ooit weg wil, kan weg'

1 mei 2015 om 16:06
nl
Negentig procent van de inwoners van het dorp Moerdijk wil daar blijven wonen. Dat meldt de gemeente. Die leidt daaruit af dat de zogenoemde 'Moerdijkregeling' werkt als middel om bewoners in het dorp te laten blijven.
Geschreven door

De Moerdijkregeling is op 1 januari van kracht geworden. Het is een verkoopgarantie die huizenbezitters in het dorp de zekerheid geeft dat ze hun huis op ieder moment dat ze dat willen hun woning voor 95 procent van de taxatiewaarde aan de gemeente kunnen verkopen.
GlansDe regeling is een van de meest opvallende maatregelen om het dorp Moerdijk weer nieuwe glans te geven na het bekend worden van de ingrijpende plannen voor het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk.
Dankzij de zekerheid van de regeling willen negen van de tien woningeigenaren dus blijven. Tien mensen hebben inmiddels een huis gekocht in het dorp.
Van dertig eigenaren is bekend dat ze hun woning dit jaar aan de gemeente willen verkopen. De gemeente gaat ervan uit dat zij al die huizen dit jaar ook daadwerkelijk kan kopen.    
GráágBurgemeester Jac Klijs zegt dat de gemeente om meerdere redenen heel blij is met de regeling. "De Moerdijkregeling lijkt te werken zoals deze bedoeld was. Het onderschrijft wat we hoorden in de vele gesprekken en de enquête die we hebben gehouden in 2014. Mensen wonen gráág in Moerdijk. We weten dat inwoners vooral willen blijven in het dorp, maar niemand hoeft zich gevangen te voelen in zijn eigen huis. De Moerdijkregeling zorgt daarvoor. Mocht je ooit weg willen, dan kun je ook weg."
De Moerdijkregeling lijkt een positief effect te hebben op de woningmarkt: er zijn vanaf september 2014 inmiddels tien huizen verkocht via de reguliere markt. Op dit moment heeft de gemeente zelf vier huizen te koop staan die eerder zijn aangekocht via de Moerdijkregeling. Deze woningen worden nu onder andere aangeboden via makelaars.
TaxatieIn totaal zijn er 307 woningen in het dorp Moerdijk die in aanmerking komen voor de regeling. Voorwaarde om ooit gebruik te kunnen maken van de regeling is dat een woning voor de zomer van 2015 getaxeerd wordt. Inmiddels hebben 300 woningeigenaren gehoor gegeven aan de oproep om hun huis te laten taxeren. De zeven eigenaren die zich nog niet hebben gemeld voor een taxatie, worden binnenkort benaderd om dat alsnog te doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.