'Noordbrabants Museum wilde documentaire over Bosch-tentoonstelling verbieden'

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum in Den Bosch wilde met een kort geding het vertonen van een documentaire over de Jeroen Bosch-tentoonstelling verbieden. De documentaire zou volgens museumdirecteur Charles de Mooij het Prado-museum in Madrid voor het hoofd stoten.
In de documentaire 'Touched by the Devil' wordt het onderzoek van een groot aantal werken van de Bossche schilder op de voet gevolgd door documentairemaker Pieter van Huystee. Het werk de Zeven Hoofdzonden dat in het Prado hangt, is volgens het team deskundigen niet van de meester zelf, zo blijkt in  de documentaire.

Hierop liet het Prado aan De Mooij weten dat van de vertoning van de documentaire geen sprake kon zijn. De directeur van het Noordbrabants Museum overwoog vervolgens volgens de krant een kort geding. Hij was bang dat het Prado in Madrid geen enkel werk meer naar Den Bosch zou sturen voor de Bosch-tentoonstelling die daar momenteel in volle gang is.

Lees hier in een blog hoe onze kunstverslaggever het bekijkt

Op de dag voor de première van de documentaire trok de museumdirecteur het kort geding in, zo zegt de maker van film in de krant. Behalve De Hooiwagen hangen er momenteel geen werken van Jeroen Bosch uit het Prado in Den Bosch, de geboortestad van de beroemde schilder.Deze week kwam al naar buiten dat het Prado op het laatste moment twee schilderijen terugtrok uit de Bosch-expositie. 'De keisnijding' en ' De Verzoeking van de Heilige Antonius' staan wel in de catalogus, maar hangen niet op de tentoonstelling.