Vliegtuig met laatste stoffelijke resten MH17 geland in Eindhoven, kisten gearriveerd in Hilversum

2 mei 2015 om 12:40 • Aangepast 21 november 2020 om 18:39
nl
Het vliegtuig met de laatste kisten met menselijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 is zaterdagmiddag geland op vliegbasis Eindhoven. De rouwwagens vertrokken rond kwart voor vijf richting Hilversum. Om kwart voor zeven arriveerden de zeven laatste kisten in Hilversum. Bij de kazerne stonden honderden belangstellenden.
Profielfoto van
Geschreven door

Zaterdagochtend rond kwart voor tien begon in het Oost-Oekraïnse Charkov de ceremonie. Op het vliegveld van Charkov werden de zeven lijkkisten door Oekraïense militairen naar een Nederlands militair transportvliegtuig gebracht.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en andere hoogwaardigheidsbekleders waren bij de ceremonie in Oekraïne, net als de leden van het bergingsteam dat de afgelopen weken op de rampplek werkte. Van der Steur en de andere delegatieleden gingen in een ander en sneller vliegtuig terug naar Nederland, zodat ze rond vier uur ook aanwezig konden zijn bij de aankomst van de zeven lijkkisten op vliegbasis Eindhoven. Daar waren ook weer veel nabestaanden.
Laatste kistenHet zijn voorlopig de laatste kisten met menselijke resten die naar Nederland worden overgevlogen. De bergingsmissie in Oost-Oekraïne is namelijk donderdag afgerond. De kisten werden in lijkwagens via de A2 en A27 maar Hilversum gebracht. Daar worden de resten geïdentificeerd in een kazerne. De stoet reed onder politiebegeleiding en Rijkswaterstaat hield het overige verkeer tegen op het moment dat de wagens passeerden.
In de afgelopen tijd zijn 'veel' stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden. De persoonlijke spullen die in de grond zijn gevonden, zoals horloges, trouwringen, sieraden, rijbewijzen en paspoorten, worden samen met de resterende wrakstukken later teruggebracht naar Nederland.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

VliegrampHet toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders en vijftig Brabanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Twee van de 298 slachtoffers zijn nog altijd niet geïdentificeerd.
Het was de tiende keer dat er lijkkisten naar Eindhoven komen sinds het vliegtuig neerstortte. "Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was", zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag.
Overzicht kisten die naar Eindhoven zijn gebrachtEen overzicht van de data dat er kisten naar Nederland werden gebracht en met groot ceremonieel werden ontvangen op de vliegbasis Eindhoven:
- 28 maart, drie kisten- 7 februari, een kist- 28 november, zes kisten- 8 november, vijf kisten- 4 augustus, een kist- 26 juli, 38 kisten- 25 juli, 75 kisten- 24 juli, 74 kisten- 23 juli, 40 kisten (eerste transport)
Alle nieuws over de ramp met vlucht MH17 vind je op onze themasite: omroepbrabant.nl/mh17.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.