Video

Twaalf gedenkstenen onthuld in Vught die herinneren aan Joodse vluchtelingen

2 mei 2015 om 22:11
nl
Ze waren door de Duitsers verdreven en vonden op hun vlucht in Vught een gastvrij onderdak. Tijdelijk, want de Duitse bezetter had in de jaren 1940-1945 andere plannen met Joodse mensen. Zonder dat ze het wisten gingen deze vluchtelingen vanuit Vught hun ondergang tegemoet. Hun namen staan nu op twaalf gedenkstenen in Vught.
Geschreven door

Burgemeester Van de Mortel onthulde zaterdag de eerste gedenksteen. Die ligt voor het huis aan de Boxtelseweg waar in 1940 het Duitse echtpaar Einhorn woonde, samen met Ottile Neuberger Velt. Ook de andere gedenkstenen markeren een huis waar tussen 1940 en 1945 Duitse vluchtelingen werden opgevangen.
'Herinnering weer terugbrengen'"Wij wisten niet dat hier Joodse vluchtelingen woonden die later zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen", zegt Kees van den Heuvel. Hij is onder de indruk van het verhaal over Moritz Frankenthal, de Joodse vrijgezel die in de Tweede Wereldoorlog in zijn huis aan de Helvoirtseweg woonde.
Van den Heuvel onthulde zelf de gedenksteen voor de voormalige bewoner. "We hopen hiermee de herinnering aan hem weer terug te brengen", zei hij.
Ook Astrid Potters kende de Joodse geschiedenis van haar huis aan de Gogelstraat niet. "Maar toen we hiervoor benaderd werden, hebben we meteen ingestemd. Het is een mooie manier om de mensen te herdenken die hier gewoond hebben. We kunnen zoiets doen, hoe klein het ook is."
Dankzij buren overleefde moeder de oorlogHerman Kossmann vertelt in het huis van de familie Potters over zijn grootouders die er als vluchteling hebben gewoond. Beiden zijn vanuit Vught naar verschillende kampen gedeporteerd. Daar zijn ze om het leven gekomen. Maar hun dochtertje, Hermann's moeder, overleefde de oorlog dankzij buren in Vught die haar tijdens de razzia in een bloembak verstopten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.