Reddingsploeg Nepal en Nederlandse toeristen woensdag met militair vliegtuig naar Eindhoven

2 mei 2015 om 21:56 • Aangepast 21 november 2020 om 18:38
nl
De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL stopt met zijn werkzaamheden in Nepal. Zaterdagavond vertrekt er een militair vliegtuig naar Nepal om de USAR-ploeg en Nederlandse toeristen op te halen. Het toestel wordt woensdag terug verwacht op Vliegbasis Eindhoven.
Profielfoto van
Geschreven door

USAR.NL zocht naar overlevenden van de aardbeving, maar de Nepalese autoriteiten hebben besloten die zoekactie te staken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag laten weten.
Artsen zonder GrenzenOp de heenweg neemt het toestel 12,5 ton aan hulpgoederen mee voor Artsen zonder Grenzen, Cordaid en het Rode Kruis. Op de terugweg zijn er plaatsen beschikbaar voor Nederlanders in Nepal die gerepatrieerd willen worden.
De ploeg bestaat uit 62 teamleden die in het dagelijks leven onder meer werken bij politie, brandweer en ambulance. Ook zijn er acht speurhonden. Het team heeft in Kathmandu en in gebieden daarbuiten gezocht naar overlevenden onder het puin.
LEES OOK: 'Aan de dood ontsnapt', Eindhovens gezin komt thuis met een verhaal na dodelijke aardbeving in Nepal
VoedselpakkettenOok hebben de Nederlanders geholpen bij het verzorgen van gewonden en zijn voedselpakketten, water en dekens uitgedeeld aan ontheemden. De hulpverleners hebben ook geholpen bij het bergen van dodelijke slachtoffers.
USAR.NL was een van de eerste reddingsteams in Nepal na de aardbeving en nam daarom een coördinerende rol op zich. Die taak is intussen overgenomen door de VN.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.