'Philips leverde groeilampen aan wietbranche', ex-klant sleept bedrijf voor rechter

3 mei 2015 om 15:18 • Aangepast 21 november 2020 om 18:37
nl
Een ex-afnemer van Philipslampen daagt de multinational voor de rechter. De ondernemer leverde naar eigen zeggen jarenlang groeilampen van Philips en schakelapparatuur aan de wietbranche. Dat zegt hij zondagavond in het tv-programma Brandpunt Reporter van de KRO.
Profielfoto van
Geschreven door

In het programma zegt ondernemer Hans Zondervan dat Philips in 2013 de relatie met hem beëindigde, omdat het bedrijf niets te maken wilde hebben met de teelt van cannabis.
SchadevergoedingMaar volgens Zondervan levert Philips via andere kanalen nog steeds producten aan de wietbranche. Hij eist nu een schadevergoeding van de multinational. De man heeft naar eigen zeggen vanaf 2002 zaken gedaan met Philips en een miljoenenomzet gedraaid.
Een woordvoerder van Philips zei zondag desgevraagd dat de zaak 21 mei dient voor de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf heeft op zijn beurt een tegenvordering ingediend voor een bedrag van 12,8 miljoen euro.
Niks over Philips zeggenVolgens de woordvoerder had Philips een overeenkomst met Zondervan afgesloten, waarin een boeteclausule was opgenomen. Er was afgesproken dat de ondernemer het bedrijf niet meer zou lastig vallen en niets meer over Philips zou zeggen. Omdat Zondervan deze overeenkomst bleef schenden, bleef de boete per overtreding oplopen, aldus de zegsman.
Eerder deed een afnemer al bedreigingen. Dat deed hij om af te dwingen dat Philips lampen aan hem zou leveren. Philips deed daarna aangifte. Ook die zaak werd aan het licht gebracht in het programma Brandpunt Reporter. Het is nog onduidelijk of het om dezelfde afnemer gaat. Philips bevestigt wel dat het geschil al 'geruime tijd' loopt.

Wachten op privacy instellingen...

Philips wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Wel wilde de zegsman nog kwijt dat alle afnemers van groeilampen sinds enkele jaren worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze niet in de wietbranche terecht komen. Philips levert groeilampen aan professionele bloemen- en fruittelers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.