Reconstructie van gijzeling in Lage Mierde en de klopjacht op Bonnie en Clyde in Hart van Nederland

3 mei 2015 om 21:43
nl
De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben zondagavond in een Hart van Nederland-special een inkijkje gegeven in het onderzoek naar de gijzeling in Lage Mierde en de klopjacht op de daders. Antonio van der Ploeg en zijn vriendin Enise Merve Bircan trokken begin vorig jaar rovend door het hele land. Beiden werden door de rechter veroordeeld.
Geschreven door

In de special van Hart van Nederland geven rechercheurs en de officier van justitie een kijkje in het onderzoek naar de rooftocht van de Nederlandse 'Bonnie en Clyde', die ook toesloegen in Lage Mierde. De politie toont in de Hart van Nederland-special foto's van een aantal sporen, zoals de duct tape waarmee de slachtoffers werden vastgebonden.
GijzelingHalverwege februari 2014 vertrekken Enise Bircan en Antonio van der Ploeg met de trein vanuit Lelystad naar Tilburg. Ze hebben in de dagen daarvoor dan al een vrouw ontvoerd uit haar woning in Meppel en een andere automobilist gegijzeld.
Op 18 februari slaan ze toe in Lage Mierde. Op het moment dat Rien de Graaf met zijn paard bij zijn huis aankomt, wordt hij verrast door een bezoek van Bircan en Van der Ploeg. In zijn eigen huis worden hij en zijn vrouw vastgebonden met duct tape. Twee wandelaars die op dat moment een kijkje komen nemen in het huis, worden ook gekneveld en gegijzeld.
SporenIn een reconstructie die Hart van Nederland zondagavond uitzendt, vertelt teamleider Mike van de Ven van de politie Oost-Brabant hoe hij de situatie ter plaatse aantrof. "De hoofdbewoner was zwaargewond. Mensen waren vanzelfsprekend heel erg onder de indruk van alles." .
Direct na de overval en gijzeling in Lage Mierde, wordt bij de Landelijke Eenheid in Driebergen alarm geslagen. De rode knop wordt ingedrukt, waarmee iedereen bij de eenheid weet dat er een ernstige calamiteit is.
Telefoon roodgloeiendOp 22 februari verspreidt de politie een signalement van de twee verdachten. De telefoon van de politie, waaronder die in Oost-Brabant, staat roodgloeiend. "Ik weet dat ik het hele weekend in touw ben geweest om alle tips na te lopen", herinnert teamleider Van de Ven zich.
Na Lage Mierde volgen nog een aantal misdaden van het tweetal, voordat ze in Duitsland kunnen worden opgepakt. Antonio van der Ploeg kreeg zeventien jaar cel en Enise Merve Bircan twaalf jaar. Bircan gaat in beroep tegen haar straf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.