Spaanse musea ruziën over schilderij van Jeroen Bosch

3 mei 2015 om 22:41
nl
Hij hangt al bijna tachtig jaar in een museum in Madrid, maar de kans is groot dat het schilderij 'De Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch gaat verhuizen. De Spaanse koninklijke familie had het schilderij vroeger in het bezit, maar voor restauratie werd het opgeslagen in het Prado-museum. En nu de royals een eigen museum gaan beginnen, eisen ze het schilderij van de Bossche kunstenaar terug, zo meldt The New York Times.
Geschreven door

Volgens de Amerikaanse krant gaat het om een lange strijd die wordt gevoerd door twee musea. Aan de ene kant het Prado, waar de 'Tuin der Lusten' nu hangt en een ware trekpleister is voor toeristen. Aan de andere kant is er een nieuwkomer: het museum dat wordt gesticht door het Patrimonio Nacional, een overheidsinstelling die toeziet op de bezittingen van het Koninklijk Huis.
VerliesSinds 1593 is het schilderij in handen van het Spaanse koningshuis. Koning Philip II was de eerste trotse bezitter van het schilderij. In 1933 werd het gerestaureerd en drie jaar later opgeslagen in het museum Prado. Een soort leenconstructie, zo valt ook te lezen op de website van museum Prado. Maar het museum ziet dat nu ineens anders en is bang om een belangrijke bezitting te moeten inleveren.
Niet alleen het schilderij van Jeroen Bosch wordt teruggeëist door het nieuwe museum. Ook andere werken die te zien zijn in andere musea, moeten terug. "De werken zijn essentieel voor het nieuwe museum", zei de oprichter ervan tegen de Spaanse krant El País.
Geen oplossing in zichtHoewel er de laatste dagen koortsachtig overleg is gevoerd over verschillende constructies, is er nog geen oplossing. Volgens de New York Times wil Prado geen centimeter toegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.