Geen waarschuwingssirenes om 12:00 vanwege Dodenherdenking

4 mei 2015 om 08:10
Het luchtalarm zal deze maandag vanwege Dodenherdenking niet klinken. Vorige maand verviel het testen van de sirenes ook al. Toen was het Pasen.
Geschreven door

Het luchtalarm wordt altijd getest op de eerste maandag van de maand, precies om twaalf uur 's middags. Dat gebeurt niet als het een nationale of een religieuze feestdag is.
Een paar weken terug voerden de veiligheidsregio's eveneens geen landelijke test uit met de waarschuwingssirene. Dat wil overigens niet zeggen dat de hulpdiensten de alarmen niet testen. Dat doen ze naar eigen zeggen stilletjes, waarbij ze de apparatuur controleren.
Binnen blijven als sirenes klinkenKlinken de sirenes ondanks alles op een ander moment, dan is er wél iets aan de hand. Omwonenden moeten dan binnen blijven, ramen en deuren dichtdoen en de regionale radio- of tv-zender, zoals Omroep Brabant, aanzetten voor meer informatie.
Het is de bedoeling dat de luchtalarmsirenes helemaal verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Wachten op privacy instellingen...