Spannende Dodenherdenking voor scout Mart Meijer (13) uit Noordhoek: bloemen uitdelen op de Dam

4 mei 2015 om 11:16
nl
Het is maandag Dodenherdenking. Voor de 13-jarige Mart Meijer uit Noordhoek bij Zevenbergen is het een spannende dag. Hij assisteert 's avonds bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.
Geschreven door

Mart staat met nog 59 andere scouts bij het Nationaal Monument op de Dam. Hij helpt bij het uitdelen van bloemen voor het defilé. "Het is spannend, want ik weet dat ik op tv kom." Ook komt de koning dan langslopen.
Als 13-jarige heeft Mart de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet meegemaakt. Toch krijgt de dag ook voor hem een serieuze ondertoon. "Ik denk over wat ik allemaal weet over de Tweede Wereldoorlog, over de slachtoffers die ik in documentaires op televisie heb gezien."
Verschillende uniformenAlle scouts dragen met Nationale Dodenherdenking in Amsterdam een uniform, waarop alleen de officiële insignes van Scouting Nederland te zien mogen zien. Afhankelijk van de leeftijden en scoutingsoorten zijn er verschillende kleuren uniformen.  
Brabanders kunnen Mart, die een zandgeel tenue draagt, maandagavond proberen te vinden op televisie. Scouts van de diverse groepen beschikken namelijk ook over een ander kleur das. Die van Marts scoutinggroep heeft de print van een schotse ruit.
Lees ook: Geen waarschuwingssirenes om 12:00 vanwege Dodenherdenking

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.