Onderzoek naar rekenmethode voor geuroverlast veehouderijen

4 mei 2015 om 14:35
nl
De rekenmethode die gemeenten gebruiken om geuroverlast van veehouderijen te berekenen, bevat mogelijk onjuistheden. Dat concludeert staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De bewindsvrouw wil dat een werkgroep uitzoekt waar het fout ging.
Geschreven door

De provincie trok vorig jaar aan de bel bij het Rijk nadat er onjuistheden leken te zitten in de rekenmethode, het zogeheten V-stacksmodel. Die rekenmethode is voor gemeenten wettelijk verplicht.
De onjuistheden betekenen dat het model mogelijk geen betrouwbaar instrument is voor de wijze waarop gemeenten vergunningsaanvragen van veehouderijen beoordelen. De provincie eiste dan ook een onderzoek. Die komt er nu dus.
Dijkgraaf Aa en Maas voorzitter werkgroepStaatssecretaris Mansveld zegt dat de overheid de komende maanden uitzoekt waar het precies mis ging. Ze heeft een werkgroep ingesteld die dat onderzoek gaat uitvoeren.
Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas is de voorzitter van de werkgroep. Ook bestuurders van de VNG, IPO, LTO, GGD, milieufederaties en afgevaardigden van burgergroeperingen maken daar deel van uit.
Eind dit jaar eindadvies verwachtDe werkgroep komt eind dit jaar met het eindadvies van de evaluatie. Aan de hand daarvan bepaalt Mansveld waarschijnlijk in hoeverre de regelgeving moet worden aangepast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.