Video

90-jarige Ad Bax 'getrouwd' met 90-jarige voetbalclub N.E.O. '25: 'Zonder club hoeft het niet meer'

4 mei 2015 om 17:30
nl
Het is de oudste zaterdagamateurvoetbalclub van Brabant: N.E.O. '25 uit Sprang-Capelle. De club bestaat dit jaar negentig jaar en dat wordt deze week gevierd. Eén van de oudste leden is de 90-jarige Ad Bax. "Het is als een tweede huwelijk. Als N.E.O. er niet zou zijn, zou ik er ook niet meer willen zijn."
Geschreven door

Ad Bax is 90, maar dat zou je niet zeggen. Bax oogt nog heel vief. Bijna z'n hele leven is hij al lid van N.E.O. '25. Nog vaak gaat hij op zaterdag naar de club om naar wedstrijden te kijken. Zo voetballen er bij het dames drie kleindochters van Bax en ook bij de pupillen, de kanjers, speelt een Bax: "Ja, ze hebben het niet van een vreemde. Hartstikke leuk."
Vijf centN.E.O. '25 werd in 1925 opgericht. Het betekent 'Nederland en Oranje'. Oorspronkelijk was het een korfbalvereniging. Bax werd lid in1937. "Ik heb nog net meegemaakt dat ze korfbalden, maar niet lang. In 1940 hield het tijdelijk op met de club, vanwege de oorlog." Bax kon pas op z'n dertiende lid worden. Dat was een geldkwestie. "Toen mijn broer stopte bij N.E.O. was het mijn beurt. M'n moeder kon niet tweemaal de contributie van vijf cent betalen, echt waar."
Bij N.E.O. spelen ze op zaterdag. Het is de oudste zaterdagamateurvoetbalclub van Brabant. Het eerste team speelt derde klasse. Dat ze op zaterdag spelen is oorspronkelijk vanwege religieuze, protestante overwegingen. Maar dat speelde bij Bax en bij zoveel leden geen enkele rol. "N.E.O. lag gewoon dichtbij, het was de enige club in de buurt."
Tweede huwelijkBax stopte met voetballen in 1957. Maar hij bleef actief bij de club. Bax vervulde verschillende bestuursfuncties, maar kalkte net zo goed de lijnen. Dag en nacht stond hij voor N.E.O. klaar. Hij werd erelid. Bij de nieuwe locatie aan De Gaard in Waalwijk is een plein naar Bax genoemd. "N.E.O. was en is mijn alles. Ik weet niet hoe ik het moet uitdrukken, maar als N.E.O. er niet was, zou ik er ook niet willen zijn. Het is als een tweede huwelijk."              
Bax is trots op N.E.O. Hij ziet de club vooral als een vriendenclub. Hij doet er nu nog wat kleine dingetjes, zoals de bingo. Bij het jubileumfeest deze week zal hij zeker aanwezig zijn. En dan zingt hij met één van de clubliederen mee. "N.E.O. zal wezen, N.E.O. zal zijn. En N.E.O. zal herrijzen op het voetbalterrein."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.