Video

Dodenherdenking Bergen op Zoom bruut verstoord door twee jongens: 'Jullie zijn de volgende'

4 mei 2015 om 23:06 • Aangepast 21 november 2020 om 18:36
nl
De Dodenherdenking op het Thaliaplein in Bergen op Zoom is maandagavond bruut verstoord. Op het moment van de twee minuten stilte, riepen enkele langsfietsende jongeren pro-Palestinaleuzen. Zo zou er zijn geroepen: "Palestina, Palestina, kankerhomo's. Jullie zijn de volgende."
Profielfoto van
Geschreven door

Zo'n tweehonderd mensen waren bij de Dodenherdenking in Bergen op Zoom. Sommige mensen schrokken erg van de leuzen, anderen dachten dat het misschien een grap was.
Volgens een vrouw die met haar dochter bij de dodenherdenking was, zou er ook 'Tawhiedul-Oeloehiyyah' zijn geroepen, een kreet die staat voor dat alleen Allah aanbeden mag worden. "Dat zou betekenen dat deze actie is gericht op het geloof en dat kan echt niet", aldus de vrouw.
'Jongens niet in kunnen halen' Enkele mannen die bij de Dodenherdenking waren, zouden achter de jongeren aan zijn gegaan, waaronder PVV'er Maikel Boon die de jongens ook daadwerkelijk inhaalde. Hij haalde ze in en werd vervolgens met de dood bedreigd. Hij kon wel een foto maken van de jongens, die inmiddels met zijn drieën waren, op de fiets.

Bert van der Stoel van Stichting Dodenherdenking 4 mei in Bergen op Zoom vindt het respectloos en vooral heel vervelend voor de mensen die hebben verstaan wat de jongens riepen. "Ik heb het zelf niet verstaan, maar het zijn volgens mij jonge gasten die niet snappen wat ze doen. Ze roepen zelf overal dat we respect voor ze moeten hebben, maar zelf begrijpen ze niet wat respect is. Kwestie van slechte opvoeding volgens mij."
Of de organisatie volgend jaar maatregelen gaat nemen, weet Van der Stoel nog niet. "Dat bekijken we volgend jaar, maar ik vind het wel een raar idee om bij een bijeenkomst die gaat over vechten voor vrijheid dat je daar bewaking bij zou hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.