Klepel valt uit klok Waalsdorpervlakte, Royal Eijsbouts: 'Waarschijnlijk metaalmoeheid'

5 mei 2015 om 15:30
nl
De bekende Bourdonklok van de Waalsdorpervlakte viel afgelopen maandag plotseling stil tijdens de jaarlijkse dodenherdenking. De klepel brak af en viel op de grond. Volgens klokkengieterij Royal Eijsbouts in Asten kan er sprake zijn van metaalmoeheid.
Geschreven door

Eijsbouts heeft de klok jarenlang onderhouden, in 2004 werd de Bourdonklok voor het laatst gecontroleerd. Volgens een woordvoerder van de klokkengieterij was er toen ook sprake van een probleem met de ophanging van de klepel. "Dat is door ons toen verholpen", zo zegt de woordvoerder.
Niet meer gevraagd voor onderhoudNormaal gesproken heeft een klok als deze jaarlijks onderhoudsbeurten. Maar Eijsbouts is daarvoor niet ingeschakeld. "Over de problemen nu, kan ik daarom verder niets zeggen. Maar de klepel is gewoon afgebroken. Dat zou door metaalmoeheid kunnen komen, maar zeker weet ik dat niet. Ik weet niet wie de klok nu in onderhoud heeft", zo zegt de woordvoerder.
De klepel viel maandag op de grond op het moment dat het defilé moest beginnen. De klok met het karakteristieke geluid werd in 1959 door de inwoners van Den Haag geschonken.[YouTube:body:https://youtu.be/tdXBB8oKIwM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.