Jihadverdachten stappen naar rechter vanwege 'vernedering' op terreurafdeling Vught

6 mei 2015 om 12:57
nl
Jihadverdachten die vastzitten op de terreurafdelingen in Rotterdam en Vught stappen naar de rechter als ze geen milder of in ieder geval op hen persoonlijk afgestemd regime krijgen. Dat meldt hun advocaat, André Seebregts.
Geschreven door

André Seebregts is de advocaat van de van ronselen en opruiing verdachte Azzedine C., alias Abou Moussa, en nog twee andere jihadverdachten.
Regime terreurafdelingZe beklagen zich over 'vernederende' visitaties bij ieder contact met de buitenwereld, waarbij ze zich moeten ontkleden, bukken en hun geslachtsdelen moeten optillen.
Voor de jihadverdachten is dat reden om niet naar de rechtszaal te komen, waar ze zich tegen de beschuldigingen zouden moeten verdedigen. Ook worden ze voortdurend afgeluisterd. Het gaat daarbij niet alleen om telefoongesprekken. Ook in de gangen en de gezamenlijke ruimte hangen microfoons, aldus Seebregts.
Verzoek tot overplaatsingSeebregts dient een officieel verzoek in tot overplaatsing. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, stapt hij naar de rechter. Volgens de advocaat worden alle terreurverdachten op de terreurafdeling geplaatst, zonder dat is onderzocht of dat nodig is voor de veiligheid.
Hij wijst erop dat alle maatregelen noodzakelijk moeten zijn, maar volgens Seebregts is dat voor zijn cliënten moeilijk vol te houden.
'Normaal behandelen'In januari pleitte Seebregts er al voor om jihadverdachten 'normaal te behandelen' op de terreurafdelingen. Het huidige systeem werkt radicalisme volgens hem juist in de hand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.