Regels voor taxibedrijven worden versoepeld, maar Taxigilde in Breda is er niet blij mee

6 mei 2015 om 15:13
nl
Staatssecretaris Wilma Mansveld is van plan de regels voor de taxibranche te gaan versoepelen. Dat schrijft ze in een evaluatie van de Taxiwet die afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Taxichauffeurs krijgen meer ruimte om te moderniseren, maar de maatregelen zouden ook de weg vrij maken voor initiatieven als UberPop. Het Taxigilde Breda is sceptisch over de versoepelingen.
Geschreven door

De maatregelen van de staatsecretaris van Infrastructuur zouden betekenen dat chauffeurs in de toekomst geen examen meer hoeven af te leggen. Ook hoeven zijn niet elke vijf jaar een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag te halen, daarmee bewijzen de chauffeurs dat ze geen grove overtredingen hebben begaan.
GelukszoekersJohn Klem, van het Taxigilde Breda, is niet blij dat de ondernemersvergunning voor taxichauffeurs wordt afgeschaft. “Dat zal leiden tot een toestroom van gelukszoekers en dat zal waarschijnlijk ook het einde inluiden voor taxichauffeurs in loondienst.” Taxichauffeurs kunnen straks met weinig moeite een eigen bedrijf beginnen.
Staatssecretaris Mansveld zegt dat de plannen bedoeld zijn om de kwaliteit voor de klanten te verhogen maar Klem gelooft daar niets van. “Het is een illusie dat marktwerking de kwaliteit verhoogt, dat is in het verleden al gebleken.” Het Taxigilde Breda trok al eerder aan de bel over de toename van chauffeurs die zich niet aan de regels houden.
Gemeente moet controlerenHij is van mening dat er een belangrijke taak bij de gemeentes komt te liggen om de orde in de taxibranche te bewaren. “De gemeente zal in overleg met de taxibranche moeten controleren op de kwaliteit. Want mensen die niet professioneel met hun vak bezig zijn, die horen hier niet thuis.”
De taxibranche is bang dat de weg voor UberPop nu vrij wordt gemaakt. UberPop is een dienst waarbij mensen zichzelf met hun eigen auto kunnen aanbieden als taxi. Staatssecretaris Mansveld erkent in haar brief dat diensten zoals UberPop steeds meer binnen de wetgeving vallen, maar dat ze vooralsnog illegaal zijn en dus niet worden toegestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.