EBI in Vught schendt rechten gevangenen, zegt advocaat van Lau Geeraets die er zelfmoord pleegde

7 mei 2015 om 08:15
nl
De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) op het gevangenisterrein in Vught staat advocaten niet toe onbelemmerd toegang te hebben tot hun cliënt. Ook het afluisteren van deskundigen die door een advocaat zijn opgeroepen in een proces is 'niet conform de rechten op een eerlijk proces', zegt Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal strafrecht en advocaat van Lau Geeraets, die vorige week zelfmoord pleegde in de EBI.
Geschreven door

Dat schrijft de Volkskrant. Geeraets verdroeg volgens zijn advocaat het leven in de EBI niet.
'Kan niet goed strafzaak voorbereiden' In de EBI scheiden wanden van glas gedetineerden van hun bezoek, en ook van hun advocaat. Dat staat volgens Knoops een goede voorbereiding op een proces in de weg. "Ik kan in de EBI niet op een gelijke wijze een strafzaak voorbereiden zoals dat kan in een normaal Huis van Bewaring, of zelfs bij de internationale straftribunalen waar ik optreed."
"Ik moet soms blaadje voor blaadje het strafdossier tegen die glaswand houden", zegt Knoops. "Een cliënt moet zich voorover buigen over een vastgeschroefd tafelblad om alles te kunnen lezen."
Zelfmoord Lau GeeraetsGeeraets werd tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord in Venray in 2006. Hij maakte daarna een einde aan zijn leven. In een afscheidsbrief zei Geeraets dat hij het strenge gevangenisregime niet verdroeg.    
Knoops roept de politiek op om een onafhankelijke commissie in te stellen die het regime in de EBI toetst aan de beginselen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.