Video

Beeld verzetsman Meeuwen gestolen in nacht na Bevrijdingsdag

7 mei 2015 om 14:36 • Aangepast 21 november 2020 om 18:34
nl
In de nacht na Bevrijdingsdag is in Meeuwen een beeld ter ere van verzetsman Bastiaan Ockers van de sokkel gerukt. Meeuwenaar Henk Poelakker zorgde ervoor dat het beeld in 2013 werd geplaatst. Hij noemt het schandalig dat 'een of andere druiloor' uitgerekend dit beeld juist net na de recente bevrijdings- en herdenkingsactiviteiten vernield heeft.
Profielfoto van
Geschreven door

Verzetsman Ockers zorgde er tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer voor dat onderduikers valse persoonsbewijzen kregen.
Het beeldje van Ockers, die in 1979 overleed, stond aan de Sterkenburgstraat en maakte deel uit van de Kanjerroute in Meeuwen. Die route bestond voor de diefstal uit vier beelden van bijzondere inwoners en oud-inwoners van Meeuwen. Eén van hen is wielrenster Marianne Vos.
TranenHenk Poelakker en Deny Schop van de kunstcommissie in Meeuwen lieten de beeldjes verrijzen. Poelakker is woedend nu het beeld voor Ockers is meegenomen en stelt er tranen van in de ogen te krijgen. "Ik ben verbijsterd."
Volgens hem gaat het om 'puur vandalisme'. Het beeld zag eruit alsof het van brons was gemaakt, maar was van kunststof. "Als je het aanraakte, voelde je wel dat het geen brons was."
Nog geen aangifteDe politie vraagt in een tweet om informatie over de diefstal.

De gemeente Aalburg laat weten het 'erg vervelend' te vinden dat het beeld is gestolen. Aalburg heeft nog geen aangifte gedaan van de diefstal. Volgende week overlegt de gemeente met de initiatiefnemers van de Kanjerroute over te ondernemen stappen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.