Video

'Hij gaat het onherroepelijk maken', kenners snappen keuze Memphis Depay voor Manchester United

7 mei 2015 om 17:14
nl
Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en Ji-Sung Park deden het jaren geleden. Memphis Depay treedt in hun voetsporen. Ook hij stapt over van PSV naar Manchester United, een van de grootste voetbalclubs van de wereld. "Hij moet nog een beetje gepolijst worden."
Geschreven door

"Ik had hem liever bij Liverpool gezien", geeft voetbaltrainer en ex-international Jan Poortvliet toe. "Maar ik denk dat Depay - waar hij ook naartoe zou gaan - een toegevoegde waarde is. Hij kiest nu natuurlijk voor Louis van Gaal. Dat vind ik logisch. Ik denk dat hij volgend jaar snel basisspeler is."
Liverpool had zich ook gemeld bij PSV voor de international. Het ambitieuze Paris Saint-Germain was eveneens zeer geïnteresseerd. Met die clubs heeft Depay ook gesproken.
[YouTube:body:http://youtu.be/lO1wKuG9REk]
'Slimmer worden'Liverpool was volgens Poortvliet, die enkele jaren geleden in Engeland coach was van Southampton, een mooie tussenstap geweest richting de absolute top. "Bij United ligt de druk hoog. Daar móet je goed spelen. Bij Liverpool ligt dit wat anders. Daar voetbal je iets meer in de luwte. Maar zijn keuze is weloverwogen en logisch omdat Manchester United een Nederlandse trainer heeft. Depay is een jongen die weet wat hij wil en kan. Hij moet nog een beetje gepolijst worden, maar hij gaat het onherroepelijk maken."
'Hele goede body'Met zijn fysiek zou het Engelse voetbal geen probleem voor de aanvaller moeten zijn. "Hij heeft een hele goede body", vindt Poortvliet. "Hij moet alleen wat slimmer worden. Duels uit de weg gaan, eerder zijn dan zijn tegenstander... Hier kan hij een actie maken, ook al wordt hij gedekt. Dat zal daar moeilijker zijn. Maar ik denk dat hij in goede handen is om dat te leren."
SensatieDepay, die een grote rol speelde in het veroveren van de landstitel door PSV, kan volgens Poortvliet een sensatie worden in de Premier League. "Hij heeft alle ingrediënten die een voetballer moet hebben. Hij is eigenwijs, heeft een goed schot, maakt doelpunten, kan acties maken... En hij kan daar alleen maar sterker worden. Voor United en het Nederlands elftal is het alleen maar een voordeel dat hij daar gaat voetballen."
"Als er één man is die Depay op de goede plek kan zetten, is Van Gaal het wel", knikt Ton Redegeld, die de vleugelaanvaller als jeugdspeler bij amateurvoetbalvereniging Moordrecht onder zich had. Hij zag toen al dat Depay een speciale was.
Geblokte postuur"Als wij met 7-2 wonnen, schreef hij vijf doelpunten op zijn naam en gaf hij twee assists. Hij was bij de F-pupillen al tweebenig en had toen al dat geblokte postuur. Als een tegenstander tegen Memphis aanliep, leek het alsof ze tegen een betonnen muur liepen..."
'Memphis als voorbeeld'In Moordrecht is de transfer van Depay al weken het gesprek van de dag. "Dit zal de club weer een boost geven", denkt Redegeld. "Iedereen hier ziet Memphis als voorbeeld. Zo willen ze zijn. Maar Memphis is uniek. Het zal niet snel gebeuren dat vanuit Moordrecht een tweede Memphis doorstoot binnen nu en de volgende eeuw. Hij is een uitzondering."
René Meulensteen was jarenlang assistent-coach bij Manchester United. De coach uit Beugen vormde een succesvol duo met manager Alex Ferguson. Hij weet als geen ander wat Depay te wachten staan in Engeland.
"Bij PSV was Memphis de speler die het verschil maakte. Maar bij PSV kan je af en toe het verschil maken op zeventig procent. Bij United zul je altijd honderd procent moeten zijn, uit en thuis. Dat niveau constant vasthouden, zal de grootste uitdaging zijn. Maar hij heeft zeker de kwaliteiten daarvoor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.