Philips verzelfstandigt lichtdivisie, krijgt hoofdkantoor in Eindhoven

7 mei 2015 om 19:37
nl
Philips verzelfstandigt de lichtdivisie. Die krijgt volgens De Telegraaf een hoofdkantoor in Eindhoven. De aandeelhouders stemden donderdag in grote meerderheid in met de plannen van de raad van bestuur. Het elektronicaconcern wil zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie.
Geschreven door

Met de verzelfstandiging van de lichtdivisie komt een eind aan een tijdperk. Philips werd in 1891 opgericht als producent van gloeilampen. Waar het bedrijf door de jaren heen voortdurend bleef schaven aan het productaanbod, bleef verlichting tot dusver altijd onlosmakelijk verbonden met het bedrijf uit de lichtstad.
Aandeelhouders gaan mee in plannenDat de aandeelhouders van Philips meegaan in de keuze van de leiding van het bedrijf, is geen verrassing. Twee gespecialiseerde bedrijven zijn op de financiële markten nu eenmaal meer waard dan één groot conglomeraat waarvan de activiteiten ver uiteen liggen, is hun redenering.
"Wij moeten niet sentimenteel doen over ons erfgoed", zei bestuursvoorzitter Frans van Houten. Door de opsplitsing van het bedrijf nemen de groeikansen van beide ondernemingen toe, aldus de topman. Van Houten leidde overigens zelf in 2006 de verzelfstandiging van NXP, de vroegere chipdivisie van Philips, in goede banen.
Niet louter gejuichNiet alle aandeelhouders staan te juichen bij het opbreken van 'hun' Philips. Sommigen vrezen dat nog slechts een marginale rol zal zijn weggelegd voor de twee bedrijven die na de splitsing overblijven. Zeker omdat zij moeten opboksen tegen veel grotere concerns zoals het Zuid-Koreaanse Samsung.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.