Video

Gemeente Uden laat incontinente bejaarden in eigen vuil zitten: 'Daar zakt mijn broek van af'

7 mei 2015 om 20:47
nl
Jaap (92) en Ria (99) Tesser uit Uden wonen ondanks hun hoge leeftijd nog altijd zelfstandig. Uiteraard hebben ze de nodige ouderdomskwaaltjes, maar de kinderen helpen ze als mantelzorger zoveel mogelijk. Beide ouderen zijn inmiddels incontinent en zoon Paul verschoont ze regelmatig. Gênant voor beide ouderen en zwaar voor hun zoon. Met een spoeltoilet, een wc en douche ineen, zouden ze dat zelf kunnen doen. Maar het geld is op en de gemeente springt niet bij. Paul Tesser: "En daar zakt mijn broek dus van af."
Geschreven door

Met hun laatste spaarcentjes, eigenlijk bedoeld voor Ria Tessers honderdste verjaardag, hebben zij en haar man hun huis laten verbouwen. Dankzij een verlaagde drempel waar de rollator makkelijk overheen kan en een aangepast bed kunnen zij toch hun laatste dagen samen thuis doorbrengen.
Maar nu is de laatste euro op en komen ze nog 800 euro tekort voor een spoeltoilet. De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Als daarvoor aanpassingen aan het huis nodig zijn, moet je sinds 1 januari bij de gemeente zijn. Maar dat gaat dus niet overal even soepel.
Forse toenameOuderenorganisatie KBO Brabant ziet sinds begin dit jaar een forse toename van het aantal klachten. Voorzitter Frans Slangen van KBO Brabant: "Iedere gemeente gaat er anders mee om, dus we zien talloze problemen op ons afkomen. Vandaar dat we ook zeggen: die mensen hebben ondersteuning nodig."
De gemeente Uden wilde niet reageren. Ze laten alleen weten dat ze de aanvraag van de familie Tesser inmiddels in behandeling hebben genomen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.