Video

Voorbereidingen voor bodemonderzoek op Adonislaan in Helmond door diesellucht in huizen

8 mei 2015 om 17:54
nl
De gemeente Helmond begint een onderzoek om de oorzaak te achterhalen van de diesellucht in huizen op de Adonislaan. Er zal eerst een rioolonderzoek worden gedaan. Ook worden voorbereidingen getroffen voor een bodemonderzoek. Dat laat de gemeente vrijdag weten.
Geschreven door

De reikwijdte van het onderzoek moet nog worden bepaald. De zes getroffen huizen worden in ieder geval onderzocht, maar mogelijk volgen ook andere woningen in de buurt.
'Veiligheid boven alles'Burgemeester Elly Blanksma wil géén enkel risico lopen: "We proberen zo snel mogelijk te achterhalen waar de lucht vandaan komt en willen dan zo snel mogelijk een oplossing voor het probleem. We snappen dat het vervelend is dat mensen hun huis niet in mogen. Wie wil nu niet in zijn eigen bed liggen? Maar veiligheid gaat boven alles."
De burgemeester zei in de uitzending van Omroep Brabant dat de hulpdiensten ook in het weekend doorgaan met het zoeken naar de oorzaak en een oplossing.
Dinsdagnacht werden zes huizen ontruimd nadat een benzinelucht werd geroken. De gezinnen kunnen nog altijd niet terug naar huis. Vanuit de kruipruimtes stijgt een diesellucht op. Omdat dit tot gezondheidsklachten kan leiden, zijn de woningen ontruimd.
Dagelijks metingenDe brandweer voert dagelijks metingen uit. Die metingen worden ook verricht in het weekend. Het is nog onbekend of er milieuschade is veroorzaakt. Woensdag onderzocht een mobiel laboratorium welke stof de boosdoener is.
De gezinnen kregen aanvankelijk te horen dat ze weer naar huis mochten, maar dat advies werd later ingetrokken op last van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Pas als de diesellucht verdwenen is, mogen de bewoners terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.