VVD, SP, D66 en PvdA sluiten akkoord over nieuw provinciebestuur zonder CDA - Omroep Brabant

VVD, SP, D66 en PvdA sluiten akkoord over nieuw provinciebestuur zonder CDA

8 mei 2015 om 20:00
nl
De VVD, SP, D66 en PvdA zijn het eens geworden over de vorming van een nieuw provinciebestuur in Brabant. Formateur Gerrit-Jan Swinkels is erin geslaagd om in anderhalve week tijd een akkoord te sluiten tussen die partijen over hoe Brabant de komende vier jaar bestuurd moet worden.
Geschreven door

Ook is bekend wie als provinciebestuurder gaan optreden. Dat zijn zes gedeputeerden in plaats van de huidige vijf. De VVD krijgt twee gedeputeerden: Bert Pauli, die al sinds 2011 op die post zit, en de 35-jarige Christophe van der Maat uit Breda, die dit jaar in Provinciale Staten werd gekozen. Pauli houdt de portefeuille Economie. Van der Maat krijgt de portefeuille Mobiliteit.
SP Van de SP blijft Johan van den Hout. Hij blijft de portefeuille Natuur, Milieu en Handhaving doen. Henri Swinkels uit Vught wordt de nieuwe SP-gedeputeerde. Hij is fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Vught en wordt nu gedeputeerde voor Leefbaarheid en Cultuur.
PvdA en D66De PvdA is na een afwezigheid van vier jaar weer terug in Gedeputeerde Staten. Oud-wethouder Erik van Merrienboer gaat voor die partij de portefeuille Ruimte en Financiën beheren. D66 doet voor het eerst mee in een provinciaal college.
Anne-Marie Spierings, die bij de verkiezingen lijsttrekker was, wordt gedeputeerde voor Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur.
Bestuursakkoord Het nieuwe college zal volgende week dinsdag het bestuursakkoord presenteren. Daar zal in elk geval in staan dat er bij Eindhoven voorlopig geen nieuwe autoweg door het Dommeldal aangelegd wordt. Die weg, de zogenoemde Ruit, zorgde ervoor dat een eerdere formatiepoging tussen VVD, CDA en SP stuk liep. Het CDA doet nu voor het eerst in de geschiedenis niet mee in Brabant.
De nieuwe provinciebestuurders moeten formeel nog gekozen worden. Dat gebeurt op 22 mei.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.