Video

Bestolen Gerrit Smeulders uit Rijen gaat toch naar vliegerfestival

8 mei 2015 om 19:07
nl
Aankomend weekend had een prachtig weekendje Oostende moeten worden voor Gerrit Smeulders uit Rijen. Samen met zijn dorpsgenoot Frans van Loon had hij in de afgelopen jaren een unieke collectie vliegers gemaakt maar vorige maand werd hun aanhanger met daarin alle vliegers gestolen. Smeulders is niet bij de pakken neer gaan zitten en vertrekt zaterdagochtend toch gewoon naar Oostende.
Geschreven door

“We hebben nog twee nieuwe vliegers kunnen maken. Een andere vlieger was kapot, die hebben we gerepareerd. Dus we gaan met drie vliegers naar het strand van Oostende dit weekend”, zegt Smeulders.
'Sta er als een lulletje bij'Het zal flink wennen worden voor hem om met zo’n kleine verzameling naar een vliegerfestival te gaan. “Met zo weinig vliegers sta ik er eigenlijk een beetje als een lulletje bij. Maar als ik thuis zou blijven dan zou de hobby voor mij over zijn.”
Sinds de aanhanger van de Skyflyers uit Rijen vorige maand werd gestolen is er geen enkel spoor meer van zijn vliegers. Afgelopen week rondde de politie het onderzoek naar de gestolen aanhanger af en Smeulders verwacht ook niet dat hij een van zijn vliegers nog ooit terug zal zien.
Opnieuw begonnenSamen met zijn hobbyvriend Frans en gesteund door zijn vrouw is hij gewoon opnieuw begonnen met het maken van vliegers, al gaat dat niet zo snel als hij had gehoopt. “Ik werk nog aan een grote vlieger, die had ik dit weekend mee willen nemen maar helaas heb ik hem niet op tijd af gekregen.”
Voor zijn nieuwe collectie gaat hij niet alle vliegers meer zelf maken. “Ik heb twee grote vliegers besteld in China. Hele grote vliegers kosten mij te veel tijd en ruimte om ze nog zelf te maken.”
VriendschapDat de vliegerverzamelaar dit weekend zo weinig vliegers kan presenteren, houdt hem niet tegen om toch naar België af te reizen. Het gaat hem vooral om de vriendschap die hij met andere verzamelaars heeft opgebouwd. “Ik kreeg heel veel berichtjes van medeverzamelaars dat ik absoluut niet weg mocht blijven. Dat was voor mij ook geen optie. Ik heb dan misschien niet veel vliegers dit jaar maar ik kan altijd nog lekker eten en een borreltje doen met die andere verzamelaars, het is echt een soort vriendenclub.”
Het grootste gemis is zijn Tetavanbell-vlieger: een piramidevormige vlieger die een doorsnede had van negen meter. Smeulders denkt niet dat hij die vlieger ooit nog kan maken. “Er zaten speciaal gemaakte onderdelen op en alleen het frame kost al ruim 2500 euro.”
Maar mocht er zich een gulle gever melden die hem wil sponsoren, dan begint hij meteen aan een nieuwe Tetavanbell. “Absoluut, de tekeningen liggen klaar, dat ding is zo uniek!” besluit Smeulders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.