Criminelen ondermijnen gezag in zeker tien Brabantse gemeenten: van hooligans tot motorbendes

10 mei 2015 om 00:35
nl
In zeker tien Brabantse gemeenten wordt het gezag ondermijnd door criminelen. Dit gebeurt op vele manieren: van witwaspraktijken tot radicaliserende inwoners en problemen met motorclubs en voetbalhooligans.
Geschreven door

Dat zeggen de burgemeesters van die gemeenten in een enquête van het Genootschap van Burgemeesters en het tv-programma Nieuwsuur. Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters, namelijk 211, werkte mee aan de enquête. In geen provincie voelen zoveel burgemeesters zich zo geïntimideerd als in Brabant.
Zie ook: 'Brabantse criminelen in het nauw', zegt hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen
Intimidatie en bedreigingVan de ondervraagde burgemeesters zegt ruim de helft zelf nooit last te hebben gehad van geweld. 41 van hen hebben daarentegen meerdere keren per jaar, tot zelfs enkele keren per maand, last van agressie en geweld.
Meestal gaat het om verbaal geweld, face-to-face of via social media en intimidatie en bedreiging. In tweederde van de gevallen gaat het om inwoners die het niet eens zijn met een gemeentelijk besluit, bijvoorbeeld als een bouwvergunning geweigerd is.
Zie ook: 'Georganiseerde misdaad ondermijnt Brabantse politiek'
Reactie ministerMinister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet Nieuwsuur in een reactie weten dat er rondetafelgesprekken moeten komen over het probleem. Ook zullen er trainingen worden georganiseerd voor burgemeesters over hoe om te gaan met agressie.
Een paar weken geleden werd duidelijk dat de aanpak van georganiseerde misdaad in Brabant een puinhoop is. Dat stond in een vertrouwelijk verslag van een topoverleg in Tilburg dat in handen kwam van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.