Stuifmail 10 mei: uitgedroogd veenmos, korstmos en naaktslakken

10 mei 2015 om 12:24
nl
Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen over natuurfenomenen insturen via [email protected]. Deze zondag aandacht voor uitgedroogd veenmos, korstmos en naaktslakken die een paddenstoel verorberen.
Geschreven door


Uitgedroogd veenmosOp de foto zie je uitgedroogd veenmos liggen. Veenmos of Sphagnum, is de wetenschappelijke naam, is een sporenplant. Het bijzondere van deze sporenplant is dat de onderkant van veenmos steeds afsterft, terwijl de bovenkant blijft doorgroeien. Hierdoor ontstaat na verloop van tijd een dikke laag dood plantmateriaal dat veen wordt genoemd. Veenmos groeit in dikke kussens, bij voorkeur in natte gebieden. Een veenkussen werkt echter als een spons die regenwater vasthoudt. Veenmos kan daardoor ook boven de grondwaterspiegel groeien. Het wordt dan hoogveen genoemd.
KorstmosDe vraag is hoe heten deze plekken en wat kan ik er tegen doen? Op de foto zie je korstmossen op de stoeptegels zitten en volgens mij hebben deze korstmossen de mooie naam kauwgommos. Dat is dus op gelost. Deel twee is wat moeilijker, want je snapt wel dat ik als boswachter het lastig vindt om natuur te vernietigen, maar ik heb een mooi document voor jullie dat je mogelijk kunt gebruiken. Indien lezers dit document ook willen ontvangen, moeten ze even een bericht sturen naar [email protected].
NaaktslakkenOp de foto zie je naaktslakken zitten, die geweldig aan het genieten zijn van de paddenstoel. Met hun monddelen eten zij zich een weg door de paddenstoel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!