Judoka Guusje Steenhuis viert goud in Bakoe

10 mei 2015 om 20:19
nl
Judoka Guusje Steenhuis uit Grave vierde zondag het mooiste succes uit haar loopbaan. Ze won voor het eerst een Grand Slam door in Bakoe in de finale Akari Ogata te verslaan.
Geschreven door

Steenhuis versloeg de gelouterde Japanse in de eindstrijd op waza-ari. Ogata won in het verleden als eens zilver en brons op een WK.
Op weg naar de eindstrijd van de klasse tot 78 kilogram rekende Steenhuis ook al af met de Britse Emma Gibbons en Duitse Kerstin Thiele, allebei in het bezit van een zilveren olympische medaille. In de kwartfinale versloeg ze Marhinde Verkerk, de wereldkampioen van 2009 uit Rotterdam.
Zilver voor Roy Meyer Steenhuis was niet de enige Nederlandse judoka die indruk maakte in Bakoe, waar binnenkort ook de EK als onderdeel van de Europese Spelen worden gehouden. De Nederlandse ploeg verlaat de hoofdstad van Azerbeidzjan met een gouden, drie zilveren en een bronzen plak.
Bredanaar Roy Meyer was dichtbij goud in de zwaarste gewichtsklasse. Hij verloor de finale tegen de Hongaar Barna Bor pas in de golden score, de extra tijd in het judo. Noël van 't End won eveneens zilver in de klasse tot negentig kilogram. Hij verloor in de eindstrijd van de Japanner Mashu Baker. In de aanloop naar de finale maakte Van 't End een uitstekende indruk. Hij won al zijn wedstrijden op ippon.
Zilver voor Kim PollingKim Polling sierde haar rentree op de tatami zaterdag al op met een zilveren medaille. In de klasse tot 70 kilogram verloor de geboren Groningse in de finale op ippon van de Britse Sally Conway. Beiden troffen elkaar vorig jaar ook al in de finale in Bakoe. Toen won Polling, die sinds haar optreden in december in de Grand Slam van Tokio geen wedstrijd meer had gejudood.
Polling werd in Bakoe voor een keer begeleid door mannenbondscoach Maarten Arens. Afgelopen week besloot Marjolein van Unen de begeleiding van Polling stop te zetten omdat de chemie tussen beiden ontbrak.
Brons Anicka van EmdenAnicka van Emden veroverde het brons in de klasse tot 63 kilo. Ze versloeg in de strijd om de derde plek met ippon de Braziliaanse Ketleyn Quadros. De Duitse Martyna Trajdos was in de halve finale te sterk geweest voor Van Emden.
Henk Grol stelde teleur in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De beste Nederlander in de klasse tot 100 kilogram verloor in de kwartfinale van de Japanner Ryunosuke Haga. Hij ging vervolgens ook meteen onderuit tegen de lokale favoriet Elkhan Mammadov in de herkansingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.