Cees Veerman presenteert dinsdag aanbeveling over toekomst Aalburg, Werkendam en Woudrichem

12 mei 2015 om 09:00
nl
Oud-minister Cees Veerman presenteert dinsdag zijn advies over samenwerking tussen de drie gemeenten in het Land van Heusden en Altena. Woudrichem heeft altijd gezegd dat een fusie met Aalburg en Werkendam een goede zaak is. Aalburg is verdeeld en staat niet te juichen en Werkendam is ronduit sceptisch.
Geschreven door

In het overwegend protestantse gebied zijn al eens herindelingen geweest. De grootste was in 1973. Toen gingen Wijk en Aalburg, Veen en Eethen samen. Dat werd de gemeente Aalburg.
In dat jaar werd Nieuwendijk bij Werkendam gevoegd en Almkerk ging naar Woudrichem. Nu zijn er dus drie gemeenten: Aalburg, Werkendam en Woudrichem, samen hebben ze ongeveer 55.000 inwoners.
2013: drie gemeenten samenvoegenIn 2013 presenteerde een commissie onder leiding van oud-gedeputeerde Helmi Huijbregts een rapport aan de provincie waarin al werd voorgesteld Woudrichem, Werkendam en Aalburg samen te voegen.
Dat kwam er niet meteen van, hoewel de ondernemingsraden van de drie gemeenten in het gebied alle drie adviseerden om toch één gemeente te maken. De gemeenten maakten zelf niet veel haast, want de gemeenteraden waren verdeeld.
Het provinciebestuur wilde toch druk op de ketel houden en vorig jaar werd oud-minister Cees Veerman gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van samenwerking in het land van Heusden en Altena.
Meer dan dertig gesprekkenVeerman en zijn stuurgroepleden hebben meer dan dertig gesprekken gevoerd met talloze betrokkenen. Zij merkten dat er in het gebied heel verschillend wordt gedacht.
Dinsdag maakt Veerman zijn bevindingen bekend en adviseert hij de provincie wat de volgende stap moet zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.