Video

Pas op! 'Laagvliegende ooievaars': Megen heeft eindelijk haar jonge ooievaars

11 mei 2015 om 19:16
nl
Ze brengen geen mensenkinderen, maar toch is er beschuit met muisjes. Voor het tweede jaar op rij nestelt een ooievaarskoppel in Megen op de gevangentoren. Fietsers en auto's stoppen om omhoog te turen, in de hoop één van de kuikens te spotten. De Meganeren zijn dolblij met het prille geluk, vooral omdat het in 2014 zo verschrikkelijk fout ging.
Geschreven door

"We zitten hier al zesentwintig jaar en zo lang hopen we al dat het gaat gebeuren", vertelt Thea Muller van het restaurant naast 'de nesteltoren'. "Ze komen al jaren. Er gebeurde nooit iets, maar nu dus wel! We serveren al beschuit met muisjes bij de koffie."
Het drama van 2014Vorig jaar was het al eens raak. Het lukte meneer en mevrouw ooievaar al om een nest kuikens op de wereld te zetten. Een flinke, koude voorjaarsbui maakte echter een abrupt einde aan het geluk van 2014. De kuikens raakten onderkoeld en overleefden het voorjaar niet, tot groot verdriet van de Megenaren.
Op deze zomerse, zonovergoten dag laten de ooievaars en de kuikens zich goed zien. Een grijs, dun nekje met een nog donkere snavel steekt af en toe boven het nest uit. "Dit is echt ideaal gebied voor de ooievaar", zegt Toon Voets van IVN Oss en omstreken. "Dit is een hoge, veilige plek. Aan de andere kant van de weg zijn de uiterwaarden waar ze voedsel kunnen verzamelen."
Laagvliegende ooievaarsMoeten passanten nog opletten voor laagvliegende ooievaars? Voets: "De ouders vliegen hoog genoeg, maar misschien is het wel oppassen als de jongen gaan vliegen, die zijn een stuk minder ervaren."
Hebben de ooievaars hun bekende uitwerking op het dorp? Er zijn geen extra aanmeldingen bij de buitenschoolse opvang, meldt een van de leidsters: "Dat zou leuk zijn, maar helaas. De ooievaars vind ik wel erg mooi hoor! Ik rijd graag een stukje om, zodat ik ze kan zien."
Chemie van de vogelsOf toch wel? "Er zijn de laatste jaren toch wel een stuk of tien kinderen geboren binnen onze vriendengroep", vertelt een trotse vader. Vóór hem een kinderwagen met de acht maanden oude en goedlachse Cato. "Dat is best veel voor zo'n klein stadje".
Ook Thea Muller merkt dat de chemie van de vogels overslaat op haar klandizie. "Er wordt wel geflirt op het terras, en links of rechts gaat er toch wel wat gebeuren denk ik."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!