Video

'Rapport Veerman: Aalburg, Werkendam en Woudrichem kunnen en moeten misschien fuseren'

12 mei 2015 om 15:00 • Aangepast 21 november 2020 om 18:28
nl
De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem kunnen fuseren tot één gemeente. Dat is de conclusie van het rapport Veerman dat dinsdag is gepresenteerd. De fusie moet op 1 januari 2019 rond zijn. In november 2018 zouden de gemeenteraadsverkiezingen dan kunnen worden gehouden.
Profielfoto van
Geschreven door

Er wordt al langer gesproken over een gemeentelijke herindeling in het Land van Heusden en Altena. Woudrichem heeft altijd gezegd dat een fusie met Aalburg en Werkendam een goede zaak is. Aalburg is verdeeld en staat niet te juichen en Werkendam is ronduit sceptisch. Samen hebben de gemeenten ongeveer 55.000 inwoners.

Wachten op privacy instellingen...

Herindeling ligt gevoeligVoormalig CDA minister Cees Veerman heeft de mogelijkheden op verzoek van de provincie onderzocht. Hij en zijn stuurgroepleden hebben meer dan dertig gesprekken gevoerd met talloze betrokkenen. Eerdere pogingen om samen te werken mislukten. Minister Veerman hoopt dat door een harde deadline te stellen, dit nu wel lukt. "Niet meer zwalken, geen twijfel meer over wel of niet fuseren, dat hebben ze de afgelopen tien jaar gehad, dat is geen fraaie geschiedenis."

Wachten op privacy instellingen...

Veerman concludeert dat de gemeenten samen kunnen. Veerman heeft tijdens het onderzoek gemerkt dat de herindeling gevoelig ligt, daarom moet er ruim de tijd worden genomen. De oud-minster noemt 1 januari 2019 als reëele datum voor een bestuurlijke fusie. Volgens Veerman is de fusie noodzakelijk omdat de financiën van de gemeentes niet toekomstbestendig zijn, ook hebben de gemeentes te weinig ambtenaren om de taken zelfstandig te kunnen blijven uitvoeren.
Tijd nodigVeerman raadt de arhi-procedure af. Daarbij wordt er wat meer druk uitgeoefend op de fusie vanuit de provincie. Dat is volgens Veerman niet verstandig, deze gemeenten moeten de tijd krijgen volgens hem. De provincie moet wel een duidelijk standpunt innemen voor de fusie. Voor de zomer moet onderzoek worden gedaan naar hoe de fusie precies moet verlopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.