Video

Bewoners stankhuizen Helmond nog twee weken niet naar huis: oorzaak geur nog onbekend

11 mei 2015 om 23:21 • Aangepast 21 november 2020 om 18:28
nl
De bewoners van zes huizen in de Adonislaan in Helmond mogen mogelijk nog twee weken niet naar huis. In de woningen hangt al dagen een doordringende diesellucht, de oorzaak daarvan is nog steeds niet gevonden. Dat bleek maandagavond tijdens een gesprek tussen burgemeester Blanksma en de bewoners.
Profielfoto van
Geschreven door

Vorige week werd de stank ontdekt, de zes huizen werden meteen ontruimd. De lucht komt uit de kruipruimtes onder de huizen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet nog onderzoek naar de bron van de stank. Dat onderzoek zou maandag af zijn, maar de rijksdienst heeft toch nog meer tijd nodig.
'Eindelijk bodemonderzoek'Bewoners van de Adonislaan waren eerder niet te spreken over de manier waarop de gemeente het probleem aanpakte. ''Nu gaan ze eindelijk bodemonderzoek doen. Maar dat had in onze ogen al veel eerder kunnen gebeuren'', vertelt een buurtbewoner.
Opmerkelijk genoeg kreeg maandagmiddag een nieuwe bewoner de sleutel van zijn gekochte woning in de Adonislaan. ''Ik heb er even over nagedacht om de koop af te blazen. Maar uiteindelijk heb ik zonder emoties gereageerd en de koop toch maar doorgezet'', blikt de nieuwe bewoner met dubbele gevoelens terug op de week.
'Even mogen kijken'Echt kunnen genieten van zijn nieuwe huis heeft hij nog niet. ''Ik heb vrijdag even binnen mogen kijken. Hopelijk mag ik dinsdag eindelijk mijn nieuwe huis in. Dan kan ik beginnen met mijn dozen uitpakken.''
Zondag deed de gemeente de bewoners een voorstel: de kruipruimtes afdichten. Maandag is gesproken over dat voorstel. ''Wij gaan ervan uit dat de bewoners daarmee akkoord gaan en de bewoners daarna binnen één à twee weken naar huis kunnen'', vertelt burgemeester Blanksma.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Ondertussen moeten de bewoners van de huizen ergens anders onderdak vinden, ze slapen bij vrienden of in hotels. Mogelijk gaat dat nog twee weken duren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.