'Koelbloedige liquidatie, huurmoord': Pat R. 22 jaar cel in voor moord op Volkan Düzgün

13 mei 2015 om 13:04 • Aangepast 21 november 2020 om 18:28
nl
Pat R. uit Vught is veroordeeld tot 22 jaar cel voor de moord op kickbokser Volkan Düzgün. Dat heeft de rechtbank woensdag beslist. De rechter sprak van een 'koelbloedige liquidatie'. De opgelegde straf komt overeen met de eis van justitie. Pat R. heeft steeds ontkend iets met de moord te maken te hebben.
Profielfoto van
Geschreven door

De rechter oordeelde dat er voldoende bewijs is voor moord. In opgenomen gesprekken zegt Pat R. onder meer expliciet tegen een vriend dat hij Volkan Düzgün heeft vermoord. Verder blijkt uit getuigenverklaringen dat de auto van R. vlak bij de plaats van de moord stond geparkeerd en is R. na de moord naar de auto gerend en weggereden.
R. legde een dag voor de moord nagenoeg dezelfde route af met zijn auto als de avond van de moord. De rechtbank beschouwde deze rit als een voorverkenning. Daarnaast blijkt uit de opgenomen gesprekken dat hij ‘heel veel geld’ heeft gekregen voor de moord en dat hij bij het huis van de kickbokser heeft staan wachten op zijn thuiskomst.

Wachten op privacy instellingen...

Ook de vader van Volkan Düzgün was aanwezig bij de uitspraak over de koelbloedige liquidatie van zijn zoon: " De straf is nooit hoog genoeg", zei hij na afloop van de rechtszaak.
Dealen in harddrugsNaast de moord heeft Pat R. zich volgens de rechter ook schuldig gemaakt aan het bezit van bijna negen kilo amfetamine en ruim 200 gram hasj. Ook dealde hij enkele maanden in harddrugs.
Omdat Pat R. in de gevangenis wordt bedreigd, vond de rechtszaak tegen hem plaats in De Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
Zes kogelsVolkan Düzgün werd op 13 juli 2013 op de oprit van zijn huis in de Veghelse wijk De Scheifelaar dood gevonden in een zwarte Mercedes S420. Buurtbewoners hoorden die nacht meerdere schoten in de wijk. Düzgün bleek door zes kogels op korte afstand te zijn beschoten. Eén daarvan trof zijn hoofd en was dodelijk.
Düzgün was een bekende van de politie. Eerder werd hij namelijk aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij op het kickboksgala in Zijtaart in november 2012. Hij zat een maand vast, maar werd uiteindelijk niet vervolgd. Er bleek te weinig bewijs.
Meer verdachtenPat R. was niet de enige verdachte. Een klein jaar na de moord pakte de politie de 32-jarige Yalcin M. uit Vught (een neef van Pat R.) en de 43-jarige Tony van G. uit Veghel op. Ze zouden de vermeende opdrachtgevers voor de liquidatie zijn.
Uiteindelijk werden ze niet vervolgd voor de betrokkenheid bij de dood van de Veghelse kickbokser. Er was, wederom, te weinig bewijs tegen het tweetal.
LiveblogVerslaggevers Jan Waalen en Bert van Doorn waren voor Omroep Brabant bij de uitspraak. Zij twitterden over de zaak. Hun tweets kan je hieronder lezen.

De liveblog kan je hier bekijken in een groot scherm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.