Jesse Klaver (29) uit Roosenaal nieuwe fractievoorzitter GroenLinks: 'Wij gaan Nederland veranderen'

12 mei 2015 om 15:10
nl
De 29-jarige Jesse Klaver uit Roosendaal is de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Hij volgt Bram van Ojik (60) op die per direct opstapt. Klaver is de jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer ooit.
Geschreven door

Van Ojik heeft zijn vertrek dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij. Rik Grashoff volgt Van Ojik op als Kamerlid. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer. De fractie telt vier leden.
VeranderingGroenLinks gaat de aanval openen op de status quo, de bestaande politieke toestand. "We gaan Nederland veranderen", kondigde Jesse Klaver, dinsdag aan.
Verandering is volgens hem hard nodig, omdat Nederland al dertig jaar wordt geregeerd door dezelfde partijen: VVD, PvdA, CDA, afgewisseld door D66.
"Iedere regeerperiode opnieuw werd ons verandering beloofd, maar kregen we meer van hetzelfde. Een steeds verdere economisering van ons leven. Ieder aspect van ons leven werd teruggebracht tot een simpele rekensom. Alles werd gereduceerd tot een financiële en economische kwestie. Het economisme regeert ons, al veel te lang", zei Klaver.
'Veel vertrouwen in Jesse'"Ik heb ontzettend veel vertrouwen in Jesse", zei Van Ojik bij de live op tv uitgezonden toelichting op zijn besluit. "Jesse is een scherp debater en ik heb van dichtbij gezien hoe hij dingen in de Tweede Kamer voor elkaar krijgt."
Sinds september 2012 was Van Ojik de voorman van GroenLinks. Hij volgde destijds Jolande Sap op, die vertrok omdat het partijbestuur na de Kamerverkiezingen geen vertrouwen meer in haar had.  
Fractie kiest voor Jesse KlaverDe fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Sinds 2010 is Klaver Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarvoor was hij voorzitter van CNV Jongeren, de jongerenbond van het CNV.  
Minister-president Mark Rutte had waarderende woorden voor Van Ojik en een bemoedigende reactie voor Klaver. "Ik wens Bram en zijn opvolger Jesse Klaver veel goeds en succes in de toekomst. Ik zie uit naar een goede samenwerking met de nieuwe fractievoorzitter", aldus de premier.
'Snotneus'Jesse Klaver kwam onlangs in het nieuws vanwege een opmerking van Fons de Poel. De presentator van 'KRO Brandpunt' noemde hem in de uitzending een 'snotneus'. Het kostte Fons de Poel zijn baan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.