Grote brand verwoest loodsen van recyclingbedrijf Remondis Argentia in Moerdijk - Omroep Brabant
Video

Grote brand verwoest loodsen van recyclingbedrijf Remondis Argentia in Moerdijk

12 mei 2015 om 17:59 • Aangepast 21 november 2020 om 18:27
nl
Bij het recyclingbedrijf Remondis Argentia aan de Middenweg in Moerdijk heeft dinsdagmiddag een grote brand gewoed. De brand brak rond kwart voor vier uit. Na drie uur werd het sein brandmeester gegeven. Meerdere gasflessen ontploften bij de brand. Een man liep brandwonden op en is met een traumahelikopter naar het brandwondencentrum gebracht. Het slachtoffer is niet in levensgevaar.
Profielfoto van
Geschreven door

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen loodsen. Het vuur ging gepaard met enorme rookwolken. Wat er in de rook zat, werd onder meer met zogenoemde 'snuffelpalen' onderzocht.
Oorzaak brand nog onbekendVolgens de veiligheidsregio zijn er vooralsnog geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Vanwege de rookontwikkeling die is ontstaan, neemt de RIVM luchtmonsters in het buitengebied van Moerdijk. Deze worden later in de week onderzocht.
ExplosiesDe brandweer rukte met zes voertuigen, waaronder drie blusvoertuigen en een schuimblusvoertuig, uit. De loods waar de explosies plaatsvonden, moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd.
De brandweer richtte zich bij het blussen op het behoud van omliggende loodsen. In een van die loodsen ligt de brandbare stof polyethyleen opgeslagen.
Flinke rookwolkenEen politiehelikopter bracht de brand vanuit de lucht in kaart. De rook was in de wijde omtrek te zien. Burgemeester Jac Klijs zei erg geschrokken te zijn van de brand in zijn gemeente.
De brandweer adviseerde mensen in de omgeving uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Om kwart voor tien dinsdagavond werd die waarschuwing door het afschalen van de brand weer ingetrokken.
Er werd rond vijf uur een NL-Alert verstuurd. Het industrieterrein werd afgesloten. Mensen konden er nog wel af, maar niet op.
Snelweg A17 dichtDe snelweg A17 langs Moerdijk was vanwege de rookontwikkeling dicht. Verkeer werd omgeleid bij de knooppunten Noordhoek en Klaverpolder. Even na acht uur werd de snelweg weer vrijgegeven.
Een grote oefening die de Veiligheidsregio dinsdagavond zou houden in het stadion van NAC Breda werd afgelast.
EdelmetalenRemondis is een wereldwijd opererende afvalverwerker met vestigingen in 34 landen. De vestiging op Moerdijk, Remondis Argentia, is gespecialiseerd in de verwerking van stoffen die edelmetalen als goud, platina en zilver bevatten.
Het is niet de eerste keer dat bij het bedrijf brand uitbreekt; ook in juni 2013 was er een heftige brand, na een explosie in een grote oven. Daarbij vielen geen gewonden.
Op industrieterrein Moerdijk brak in januari 2011 brand uit bij chemiebedrijf Chemie-Pack. Vorig jaar was er een explosie en brand bij Shell-Moerdijk.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.