Gebouw ingestort op de Markt in Den Bosch: geen gewonden aangetroffen in het puin

DEN BOSCH - Een gebouw aan de Markt in Den Bosch is zaterdagavond ingestort. In het pand was opticien Pearle gevestigd. Er waren geen mensen in het pand aanwezig toen het instortte.
Rond elf uur is het gebouw ingestort dat staat aan de oostkant van de Markt, op de hoek met de Hinthamerstraat. Het gaat om een gemeentelijk monument uit 1637. De politie heeft omliggende panden gecontroleerd op stabiliteit. Ondanks dat er geen mensen woonden in het pand, kon er niet direct worden uitgesloten dat er geen slachtoffers waren.
 
Na de stabiliteitscontrole werd er weer verder gezocht. Rond tien over halftwee werd er weer gezocht met speurhonden.  De politie rondde rond kwart voor drie het onderzoek naar mogelijke slachtoffers af. Het gebied rond de Markt en de Hinthamerstraat blijft voorlopig nog even afgesloten.  

Verbouwing bij Pearle
De Pearle zou de komende week gesloten zijn vanwege een verbouwing. Bouwvakkers zouden zaterdagmiddag om vijf uur zijn begonnen met het strippen van het pand. Ze zouden tot tien uur in het pand bezig zijn geweest.  

ZIE OOK: Instorten van Pearl op de Markt in Den Bosch vastgelegd op beveiligingsbeelden [VIDEO]

ZIE OOK: Instorting Pearle Den Bosch: de feiten tot nu toe

'Ik kon het vallende gebouw nog net ontwijken'
Meerdere ooggetuigen omschreven dat er zaterdagavond opeens scheuren in het gebouw ontstonden. Toen sprong het glas en vervolgens stortte het gebouw in. Een jongen op zijn scooter kon net ontkomen. "Ik hoorde een knal en zag de brokstukken naast me neervallen."

ZIE OOK: Ongeloof bij hen die de Pearle op de Markt in Den Bosch zagen instorten: ‘Het is onwezenlijk’

Andere omstanders zagen het gebouw naar eigen zeggen in 'slow motion' in elkaar storten. Een andere man zag opeens een grote zwarte rookwolk. "Toen heb direct het alarmnummer gebeld. Ik wist niet wat me overkwam."


Hulpdiensten massaal ter plekke
Diverse hulpdiensten kwamen plekke waaronder de brandweer met hoogwerkers en de politie. Een traumahelikopter werd opgeroepen, een politiehelikopter cirkelde zaterdagavond geruime tijd boven het centrum van Den Bosch. Het publiek werd op afstand gehouden zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.  

'Onderzoeken of er slachtoffers zijn gevallen'
Ook burgemeester Ton Rombouts kwam ter plekke. Hij reageerde geschokt. "Het voornaamste is om te onderzoeken of er geen slachtoffers zijn gevallen. Dat is de belangrijkste prioriteit", liet hij zaterdagavond weten toen nog niet duidelijk was of er slachtoffers waren gevallen.Ingestorte gebouw staat naast atelier Jeroen Bosch
Het ingestorte gebouw staat naast De Kleine Winst waar het atelier van Jeroen Bosch was gevestigd. Op de Markt werd zaterdag een lichtshow getest voor een voorstelling over het Jeroen Boschjaar die volgende week wordt gehouden. Deze lichten worden nu gebruikt om het ingestorte gebouw te belichten.

Burgemeester Rombouts liet weten dat de lichtshow volgende week niet door zal gaan. "Maar daar komen we wel overheen."