Video

Meer leven in de brouwerij op gesloten begraafplaats in Roosendaal

12 mei 2015 om 20:49
nl
Het klinkt een beetje gek, 'meer leven in de brouwerij' op een begraafplaats. Toch is dat wat de vrijwilligers, die betrokken zijn bij het restaureren van monumentale grafzerken in Roosendaal, willen. Het gaat om 'meer leven' op de gesloten Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Bredaseweg in Roosendaal.
Geschreven door

"Hier ligt het DNA van Roosendaal." Henk van Loon wijst op een rij reusachtige grafmonumenten. Het zijn monumenten waar scheuren in zitten, het zijn zerken die scheef staan en bij een engel ontbreekt zelfs het hoofd. "Dit waren industriëlen die belangrijk zijn geweest voor de historie van Roosendaal. En dat moet behouden blijven."
Meer rondleidingenGemeenteraadslid Sjef van Dorst zou willen dat er structureel rondleidingen op de gesloten dodenakker worden gegeven. "En cursussen voor het opknappen van grafstenen. In 2008 hebben we dat gedaan en daar kwamen mensen op af vanuit het hele land."
Niet alle monumentale grafstenen kunnen worden gerestaureerd. De stichting begraafplaatsen Roosendaal gaat pas aan de slag als familieleden zijn achterhaald en als die uitdrukkelijk hun toestemming hebben geven. Voor de restauratie brengt de stichting alleen kosten in rekening voor het gebruikte materiaal.
Een leven lang werk"We hebben werk zat, we komen nooit klaar", zegt Van Loon. Zijn constatering klopt, het aantal zerken en grafstenen dat smacht om een opknapbeurt is groot. Het vervallen karakter is echter ook mooi, zoals een bezoeker het omschrijft. "Het heeft ook wel wat."
Alleen daarom al zou iedereen eens moeten gaan kijken. Automatisch betekent dat ook 'meer leven in de brouwerij' op de monumentale dodenakker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.