Diesellucht Adonislaan Helmond schadelijk voor gezondheid: vijf van zes huizen voorlopig op slot

13 mei 2015 om 01:13
nl
De doordringende diesellucht die al dagen in de ontruimde huizen aan de Adonislaan in Helmond hangt, is bij langdurige blootstelling schadelijk voor de gezondheid. Daarom blijven vijf van de zes huizen nog altijd op slot. Dat heeft burgemeester Elly Blanksma van de gemeente Helmond dinsdagavond laten weten.
Geschreven door

Vorige week werden liefst zes huizen in de straat ontruimd nadat er een stank werd geroken. De lucht komt uit de kruipruimtes onder de huizen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vastgesteld dat het inderdaad om een dieselachtige stof gaat.
'Ontzettend vervelend'Blanksma laat namens de gemeente weten dat ze de situatie rondom de Adonislaan ernstig betreurt. “Voor de bewoners is het ontzettend vervelend dat zij niet in hun huis kunnen blijven. Het doel is een snelle, veilige terugkeer van alle bewoners”, meldt ze.
Eén gezin is inmiddels weer terug in het huis. Daar zijn door de brandweer en RIVM geen verhoogde concentratie stoffen gemeten. Daarnaast heeft de bewuste bewoner laten weten dat hij geen dieselachtige geur meer in zijn huis heeft waargenomen.
'Veiligheid boven alles'Wanneer de andere bewoners terug naar hun huizen mogen, is nog altijd onduidelijk. “Veiligheid en gezondheid gaan boven alles”, aldus Blanksma. “We blijven de bewoners waar nodig helpen met de tijdelijke huisvesting.”
De gemeente Helmond gaat woensdag in samenwerking met Brabant Water de waterleidingen in de huizen controleren, om op die manier vervuiling van drinkwater uit te kunnen sluiten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.