Miljoenentegenvaller door verkoop zeventig woningen door gemeente Eindhoven

13 mei 2015 om 16:06
nl
De gemeente Eindhoven heeft 3,9 miljoen euro verloren op de aankoop van zeventig woningen in Meerrijk. Dit is een onderdeel van de uitbreidingswijk Meerhoven op de grens met Veldhoven. De gemeente had de appartementen en woningen in 2009 aangekocht.
Geschreven door

Ze nam dit besluit, omdat de huizen tijdens de economische crisis zijn gebouwd en bij oplevering nog geen eigenaar hadden. De huizen kostten de gemeente bijna 16 miljoen euro. De totale verkoopprijs valt, inclusief rente, 3,9 miljoen lager uit. Met een miljoenentegenvaller was al rekening gehouden.
'Geen spijt'Wethouder Yasin Torunoglu heeft geen spijt van de transactie. Anders zou er geen winkelcentrum of gezondheidscentrum voor Meerhoven kunnen worden gebouwd, zo verklaarde hij. Dit zou een tegenvaller zijn voor de mensen die al in de buurt wonen van de Meerring waar de leegstand is ontstaan.
Van de zeventig huizen die de gemeente in 2009 kocht van ASR Vastgoedontwikkeling, werden er vijf door particulieren afgenomen. De resterende 65 woningen, merendeels appartementen, zijn opgekocht door investeerder Amvest. De belegger gaat ze verhuren, zo werd woensdag ook bekend. De deal heeft ook gevolgen voor de provincie: zij moet volgens de gemeente een verlies nemen van 1,7 miljoen.
Ouderen Appèl gaat vragen stellenDré Rennenberg, die namens het Ouderen Appèl in de gemeenteraad zit, neemt geen genoegen met de uitleg van wethouder Torunoglu. Hij gaat niet voor het eerst raadsvragen stellen over het financiële beleid van Burgemeester en Wethouders. Rennenberg is bang dat de totale kostenpost voor de gemeente een paar miljoen euro hoger gaat uitvallen: "Ik ben erg boos. Het is een behoorlijk bedrag om een wijk op te fleuren en mensen gebruik te laten maken van voorzieningen", vertelt de nestor van de raad.
"Het is wel óns geld dat de gemeente erop heeft toegegeven. Dit hadden we beter uit kunnen geven aan het openhouden van de ijsbaan of het beter inrichten van het Muziekcentrum", klinkt het wel al te populistisch.
'Het zijn kostbare centen'Rennenberg zag de aankoop in eerste instantie overigens wel zitten. "Ik moet toegeven dat het aanvankelijk een goed plan leek, maar het college heeft te laat gerealiseerd wat de consequenties konden zijn. Het is niet voor het eerst dat de gemeente zo met de financiën omgaat. Het zijn kostbare centen en er wordt al te makkelijk over gedacht. Steeds weer." "Het zal me ook benieuwen wie wethouder Marco van Dorst, die onlangs zijn vertrek aankondigde, gaat opvolgen. Hij had immers financiën in zijn portefeuille. Als het weer een wethouder van buiten de gemeente Eindhoven wordt, dan worden mijn zorgen alleen maar groter", aldus Rennenberg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.