Flinke belangstelling voor eeuwenoude Bergse weervisserij met excursies op Oosterschelde

14 mei 2015 om 02:31
nl
Het is een eeuwenoud ambacht: de weervisser. De vissersfamilie Van Dort uit Bergen op Zoom is nog de enige familie die op deze manier naar ansjovis vist op de Oosterschelde. Om het oude beroep in leven te houden, zijn er nu excursies. Er is zelfs zo veel belangstelling dat er al elf afvaarten volgeboekt zijn.
Geschreven door

Eigenlijk is Bergen op Zoom het Volendam van Brabant. De ansjovis is onlosmakelijk met de West-Brabantse stad verbonden. Maar hoe chauvinistisch de Bergenaren ook zijn: hun beroep, de weervisser, wordt met uitsterven bedreigd.
'Opgegroeid met ansjovis'Ongeveer dertig mensen gingen woensdag mee met een van de elf afvaarten die de Stichting Behoud Weervisserij heeft georganiseerd. "Ik ben met de ansjovis opgegroeid", vertelt José Maas. "Toen ik kind was heb ik altijd ansjovis gegeten en eigenlijk ben ik wel benieuwd waar hij vandaan komt en hoe hij gevangen wordt."
"Je ziet bijna nergens meer een weervisser als alleen hier bij ons", vertelt Liza Franken. "Ik vind dat zo'n oud beroep niet verloren mag gaan."[Tweet:body:https://twitter.com/rjlvandenbroek/status/598512186240172032]
'Behoud Weervisserij'Dat is precies wat de Stichting Behoud Weervisserij uit Bergen op Zoom wil: de weervisserij behouden. "We willen de weervisserij naar de mensen toe brengen", legt Marc van der Steen uit. "Alleen op die manier kunnen we het oude beroep in leven houden."
Van der Steen hoopt met de excursie een nieuw publiek aan te boren waar wellicht een opvolger voor de nu laatste generatie weervissers bij zit. "Wie weet spreekt iemand het zo aan dat 'ie deze bijzondere baan in de toekomst wel over wil nemen."[Twee:body:https://twitter.com/rjlvandenbroek/status/598480090591338496]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.