Video

Bier vloeit uit de waterput van Esch voor nieuwe inwoners

14 mei 2015 om 19:44
nl
Het bierpompfeest van Esch wordt dit jaar voor de vijftigste keer gevierd. Speciaal voor nieuwe inwoners komt er geen water, maar bier uit de waterpomp van Esch.
Geschreven door

Wanneer de kastanjebomen in bloei staan, stroomt er bier. De nieuwe inwoners worden jaarlijks welkom geheten door de gemeente. Ze krijgen allemaal een pul om te laten vullen. En dat valt erg in de smaak.
"Het is perfect. Het is meteen een manier om goed te integreren", vertelt een nieuwe inwoner. "Heel mooi om te zien waar zo'n klein dorp groot in kan zijn."
JubileumHet Bierpompfeest bestaat 50 jaar. Het is niet meer alleen bier drinken zoals toen. Er staan allerlei kraampjes met activiteiten, ambachten en hapjes. Ook is er een feesttent waar muziek gemaakt wordt. Het begon allemaal in 1965 met een frietkraam.
"Er gaan wat geruchten. De echte waarheid heb ik niet. Maar vroeger stond hier geen pomp, maar een frietkot. En dat vonden ze toch niet zo mooi staan tussen de drie eiken. Er kwam een nieuwe burgemeester die iets unieks wilde in het dorp. Ook wilde hij iets aan de nieuwe inwoners geven. Dus kwam de gemeente op het idee om een waterpomp neer te zetten waar een keer per jaar bier uit zou komen", vertelt Martin Greven, secretaris van het Bierpompfeest.
Stomdronken zullen de nieuwe inwoners niet worden op kosten van de gemeente, want de pul mag maar twee keer gevuld worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.