Ontslagen bij Shell na softdrugsgebruik: drugshandel op parkeerterrein en lege bierblikjes gevonden

15 mei 2015 om 09:39
nl
Shell Moerdijk heeft onlangs enkele tientallen tijdelijke werknemers ontslagen omdat ze softdrugs zouden hebben gebruikt. De ingehuurde personeelsleden, meest Oost-Europeanen die in dienst waren van aannemers, vielen door de mand bij twee grote drugscontroles op het bedrijf. In hun urine werden sporen aangetroffen van cannabis.
Geschreven door

Shell bevestigt de kwestie, die gevoelig ligt vanwege de zeer strenge veiligheidscultuur binnen het chemieconcern. Volgens een Shell-woordvoerder zijn er twee drugscontroles gehouden waarbij mensen positief zijn bevonden en dat heeft consequenties gehad voor de betrokkenen. Ook het vaste personeel is gecontroleerd.
Het bedrijf wil niet zeggen om hoeveel ontslagen gaat en welke onderaannemers het betreft. Volgens vakbond FNV gaat het om zestig tot zeventig mensen. Hun zou de toegang zijn ontzegd tot het terrein. Het chemiebedrijf laat via een officiële verklaring weten dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft. ‘Daarom voeren we een strikt beleid dat het gebruik van alcohol of verdovende middelen door medewerkers verbiedt. Iedereen die voor Shell werkzaam is, wordt uitgebreid over onze veiligheidsregels geïnformeerd’, aldus de verklaring.
Extra controlesVolgens de woordvoerder was er geen specifieke aanleiding om alle werknemers op drugs te gaan controleren. De extra controles houden naar zijn zeggen verband met de enorme drukte op het Shell-terrein in Moerdijk, waar nu dagelijks 3700 veelal tijdelijke specialisten zoals lassers en pijpfitters werken aan onder meer de wederopbouw van de vorig jaar ontplofte MSPO2-fabriek.
Het bedrijf schrijft verder dat er momenteel ongeveer 2500 werknemers meer dan gebruikelijk aan het werk zijn. "Door dit grote aantal werknemers vindt er ook preventieve handhaving plaats.” De woordvoerder benadrukt dat de drugstest is uitgevoerd conform de regels van de ‘European workplace drugs testing society’.
Diverse bronnen hebben tegen BN DeStem gezegd dat er wel aanwijzingen waren dat ingehuurde krachten zich niet aan de veiligheidsregels hielden. Zo zouden er op het terrein lege bierblikjes zijn gevonden en werden er op het parkeerterrein drugs verhandeld.
DrugshondenVolgens Egbert Schellenberg van FNV mag Shell niet zomaar het personeel testen op drugs. “Shell heeft kennelijk aanwijzingen gehad en heeft toestemming gevraagd aan de ondernemingsraad om het personeel te mogen testen. Bij de poort is het personeel gecontroleerd met behulp drugshonden. Sloeg de hond aan dan werden de medewerkers gecontroleerd. Je mag een controle weigeren, maar dan heeft Shell het recht om je niet op het terrein toe te laten”, aldus Schellenberg.
Volgens de vakbondsman hadden de drugshonden het niet altijd bij het juiste eind. “Ongeveer de helft van de testen was negatief.” Schellenberg is voorstander van een speekseltest in plaats van de gebruikte urinetest. Schellenberg: “Een speekseltest is nauwkeuriger om vast te stellen of iemand onder invloed van alcohol en drugs is. Wij hebben Shell geadviseerd om de speekseltest te gaan gebruiken. De ondernemingsraad van Shell gaat het ook nog eens aankaarten.”
Schellenberg zegt dat behalve bierblikjes ook flessen wodka in de omgeving van het Shell-terrein zijn gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.